Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Monday, April 16, 2012

Isu pendidikan percuma PTPTN

1. Adakah pengurusan kewangan kerajaan Malaysia sangat-sangat telus dan cekap?
2. Adakah Kadar faedah pinjamana pelajaran malaysia REASONABLE?
3. Adakah Kerajaan Malaysia mampu memberikan subsidi  pendidikan?


Nak hapus secara total pinjaman pelajaran itu tidak mustahil tapi perbelanjaannya sangat besar dan perlukan perancangan dan pengurusan kewangan yang sangat-sangat telus dan cekap...

Cadangan aku

1. Kurangkan kadar faedah pinjaman - kadar faedah tu perlu sebab nak tampung kos operasi, kecuali kalau kerajaan ada subsidi untuk tampung kos operasi so bolehlah kadar faedah dihapuskan. Tapi kalau kadar faedah tinggi melampau tu ada benda tak kena lah tu.

2. Pengurangan kadar pinjaman berdasarkan pointer- Sistem ini MARA dah aplikasikan dari dulu hingga sekarang. Pihak pengurusan PTPTN boleh lah belajar dari Pengurusan MARA. Still kerajaan kena subsidi untuk laksanakan sistem ini

Secara ringkasnya, Hutang tetap hutang dan perlu dibayar, cuma pengurangan pinjaman itu bagi aku PATUT diwujudkan. Siapa yang rajin dia berhak dapat pengurangan pinjaman. Dan siapa yang malas dia kenalah bayar full loan DENGAN KADAR BUNGA YANG REASONABLE.



.

2 comments:

bighagenjo said...

lahai, isu hutang ni lagi. Aish.. poning. Den pon berutang nih. haha

Prettywrite said...

taknak la bunga2 tu peliss..:)