Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Wednesday, December 21, 2011

Andaian Melampau

peace yoh

di pagi yang berbahagia ini izinkan saya memutar sepatah dua patah tiga  patah kata hendaknya..

ehem *usap tekak

*hirup nafas dalam-dalam

glup...glup..glup *minum air masak segelas

fuhh....fuhh....fuhh *hembus nafas kencang-kencang





eceh ceh. ceh .bukan main nervous gamaknya bila dah lama tak taip entri ni..peluh jantan membasahi pipi, dahi, celah ketiak, celah ubun-ubun, celah ehem-ehem dan segala macam celah yang sewaktu  dengannya..

-ape sebenarnya yang kau nak sampaikan dekat sini ha setan?-

ohoi.......sabar dulu Tuan tuan dan puan.. jangan alihkan pandangan mata anda dari skrin monitor anda, kerana apa yang bakal anda saksikan sebentar nanti bakal merubah hidup anda, anak anda, ayah, ibu, nenek kepada atok anda, jiran tetangga dan tidak lupa juga binatang peliharaan anda yang comel dan gebu-gebu belaka tu..

Tanpa membuang masa mari kita teruskan kepada topik perbincangan kita pada hari ini..iaitu..

ANDAIAN MELAMPAU...................yeah..

apekebendaya tu yob?

kebendanya di sini meh sini aku nak explanation the definition sikit.. ANDAIAN MELAMPAU bermaksud seseorang itu membuat andaian yang bukan-bukan, risau tak tentu pasal padahal takde apa-apa pun sebenarnya..haa gitu..

contohnya pertama..ada seorang gadis comel bernama nora danish...berjalan-jalan sambil riang ria bersiulan..tiba-tiba beliau ternampak seorang mamat berpakaian tidak senonoh arah..rambut panjang bak mengurai macam pontianak, berjambang dan bermisai kusut..jeans lusuh koyak kat lutut..

gadis comel tersebut mulalah gelabah, rasa debor di dada, rasa cuak..mula membuat andaian-andaian liar seperti mamat serabai tersebut perogol lah..penyamun lah..penjahat jalanan...penternak kutu berjaya..ape lagi? padahal tak pun sebenarnya....mamat serabai tersebut sebenarnya rockers sejati yang baik hati dan gemar menolong orang tua, cuma beliau mempunyai tabiat malas mandi dan suka berfesyen macam jembalang tanah...memandai je gadis comel tersebut....cium kang baru tau.......eh?

Ok itu contoh pertama...contoh kedua berbunyi begini.... Hafiz seorang eksekutif di salah sebuah syarikat terkemuka menerima tawaran bekerja di sebuah lagi syarikat yang lebih tinggi terkemukanya dari syarikat terkemuka yang dia bekerja tadi tu..haaa pening tak? kah3 padan muka...sebenarnya Hafiz dah banyak kali dapat tawaran bekerja di tempat lain..yelah..dah beliau sendiri mengada-ngada pergi temuduga merata-rata tempat....mula-mula niat pergi temuduga syarikat lain sebab nak cari pengalaman baru kat tempat lainlah, stress keje tempat lama, sering diganggu oleh bos wanita tua yang gila seks dan banyak lagi contoh rekaan yang aku malas tulis kat sini...tapi disebabkan beliau menimbulkan bermacam-macam andaian melampau seperti..."eh takutlah aku nak pergi keje tempat baru..entah-entah lagi teruk kat sana nanti...susah nak cari rumah baru...bonus ok ke? Bos lagi ganyut dari sekarang...dan bermacam-macam lagi andaian melampau-lampau habaq ang...dah pikir macam-macam tu hah apa lagi tolak terus tawaran kerja dari tempat baru tu

padahal tak de apa-apa pun...kalau Hafiz tu terima tawaran tu....gaji lagi masyuk...suasana kerja lagi selesa...bos wanita muda bergetah..(dan bermacam-macam lagi contoh rekaan yang best-best belaka)

nampak tak apa yang aku cuba sampaikan di sini?

ANDAIAN MELAMPAU itu  boleh menjadi PENGHALANG kepada kejayaan, kenikmatan, keseronokkan..kepada kita....boleh juga menjadi PEMUSNAH hubungan kepada masyarakat..

so sebagai kesimpulannya..hentikanlah perangai membuat andaian-andaian liar ni... tak boleh maju kau yob..

senantiasa lah positif kan minda kita

manusia progresif adalah manusia yang yakin akan kemampuan dirinya *tetiba


sekian info dari saya...



terima kasseyy!!















.

Thursday, December 8, 2011

Dont Be gelojoh, Be smart

Kadang-kadang kita jangan terlalu mengejar..

Makin Rakus Kita kejar...

Makin jauh dia lari..

Buat muka tempe, muka tidak bersalah, muka cool.....steady....kemudian dengan penuh kelicikan aturkan percaturan....sambil-sambil tu layan lagu retro...goyang-goyang kepala sikit...

Relax.. Jangan gopoh dan kelam kabut..

Baru lah sesuatu yang kau idamkan, yang kau kejarkan yang kau impikan rebah di genggaman tangan kau

Yang kau terkejar-kejar macam orang kena sawan tu....makin lah orang cuak lari lintang pukang dari kau..

Yelah..kalau kau gelojoh..perancangan kau sudah tentunya caca marba...huru-hara...'not smooth' langsung..bak kata Justin biber penyanyi tunggal lirik 'baby baby baby'..

Kejar..kejar jugak..

bukan kejar membuta tuli..

kena ada strategi

Plan cun cun.... susun kasi elok

Entah-entah tak payah kejar sangat pun..



silap-silap benda tu datang sendiri dekat kau..






Dont Be Gelojoh, Be smart








.

Tuesday, December 6, 2011

Pussy Pussy Pussy Pussy Pussy Pussy Pussy Pussy






Mahu mononton tapi masih tidak berkesempatan.

















Pussy.











.

Saturday, December 3, 2011

Lagi blog yang seronok untuk dibaca




Senyum Dalam Helmet

Di atas bahu jalan.

Yang keras.
Lagi lebar.
Aku memandu kuda berenjin.
Dengan penuh rasa tawadduk.
Di celahan lori menggila.
Dan aku hanya,
Senyum dalam helmet.


Aku melintasi sebuah kereta buatan nasional.
Dalam nya berisi pasangan kekasih.
Sedang bermadu kasih.
Entah nikah entah tidak.
Dan aku hanya,
Senyum dalam helmet.


Lagi ke depan, aku melintasi lagi.
Sebuah kereta yang feminis.
Wah, dalamnya ada susuk seorang awek.
Memegang stering penuh jelita.
Dengan gaya egois, aku memecut.
Dan aku hanya,
Senyum dalam helmet.


Sialan, aku hampir melayang.
Ada bas gedabak yang memecut laju.
Tanpa menghiraukan aku yang kerdil.
Dasar bedebah.
Kali ini aku tidak senyum.
Aku mencarut dalam helmet.

Neraka Wail untuk engkau !

www.tongsampahsejarah.blogspot.com









.

Tuesday, November 29, 2011

Bawak kereta dengan sangat kejadah perlahan menyeksa batin gelora

Bagaimana perasaan anda apabila menaiki sebuah kereta pada kadar kelajuan 80-90km secara konsisten  di atas highway?

kekal tidak berganjak pada lorong kiri sekali iaitu lorong paling bangkai perlahan

dipandu sepanjang panjang perjalanan dimana total  perjalanan kurang lebih  sejauh 300km plus plus..

dan aku sebagai penumpang tunggal hanya mampu merintih hiba

"Apesal kau bawak kereta style begini ni wahai Yusuf Taiyob?" (bukan nama sebenar)

"Aku suka bawak kereta rilex-rilex...buat apa nak gopoh-gopoh? kecuali kalau ada benda urgent barulah bawak laju"

"Tetapi ini sangat setan perlahan  gamaknya"

"Nikmati pemandangan sekeliling...rasai mereka..kosongkan jiwa..relax...hah layan lagu ni..." *sambil kuatkan volume radio



............

........

....

..

.



setelah 7 jam mengharungi detik-detik kesengsaraan jiwa...

aku selamat tiba ke destinasi

sepatutnya 5 jam je woi perjalanan

dem..dem..










.

Friday, November 25, 2011

Wednesday, November 23, 2011

Timnas Tolong Hilangkan Kebencian dan Dendam

Sepulang dari kantor kemarin, saya menyaksikan suatu fenomena yang luar biasa, trotoar-trotoar jalan penuh oleh kendaraan bermotor yang diparkir. Si empunya motor asyik nglesot di lesehan pinggir jalan yang dipasang layar tancap. Cafe-cafe penuh dan jalanan lenggang, Garuda muda akan melawan Harimau Malaya. Pertandingan sarat emosi, dendam kesumat dan kebencian. Teriakan-teriakan Malingsia dan Ganyang Malaysia bergema. Warna merah mendominasi pandangan mata, di udara sangat terasa hawa keoptimisan bercampur kebencian pada negeri Jiran. Inilah final impian dimana mayoritas masyarakat Indonesia sangat ingin melihat pasukan Garuda Muda menjungkalkan Harimau Malaya.

Pertandingan pun berlangsung, decak kagum bergumam melihat kecepatan para pemain garuda muda khususnya para pemain-pemain dari pulau Papua. Dan gol cepat pun terjadi, suasana menjadi riuh rendah, teriakan gol bergaung, rasa puas merasuk ke jiwa penonton. Lalu penantian gol kedua pun bergelora, detik demi detik, menit demi menit tapi gol kedua yang ditunggu tak kunjung datang, malah pasukan Harimau Malaysia mampu menyamakan kedudukan. Serangan dari tuan rumah tak berhenti, umpatan dan cacian silih berganti menemani pertandingan. Wasit, hakim garis, pemain, pelatih lawan tak lepas dari hinaan dan umpatan. Hingga beberapa gol yang diciptakan tak mendapat pengesahan makin tinggi tensi permainan makin gemes penonton. Pertandingan normal berakhir, perpanjangan waktu, dan akhirnya adu Tos-tos an dilakukan. Disinilah mental diuji dan Garuda Muda terbukti belum mampu menunjukkan mental juara. Malaysia pulang ke kandang mereka dengan kepala tegak, kalungan medali Sea Games yang dirindukan oleh warga Indonesia selama 20 tahun dibawa ke Kuala Lumpur.

Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah i negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.

Oleh karena itu marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. Bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang “Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan”. (22/11/11)




Saturday, November 19, 2011

Wish List

1.Samsung galaxy s2
2.Modenas GT 128
3.Toyota Vios
4.Melancong ke Bali
5.Almari buku besar gedabak
6. Jaket kulit ala kpop
7. Kasut futsal Nike5 Elastico


(sebenarnya panjang lagi wish list aku tapi sebab sakit perut sangat2 nak terberak sangat dah ni aku tulis laju-laju, habis kemut dah ni....)



Bukan tak mampu....cuma....

Kalau ikut nafsu setan laknat sangat tak pernah habis nya wishlist nak tunaikan semua...dah kalau semua nak....nanti bila semua wishlist dah tertunai...timbul lagi wishlist baru..dan baru dan baru dan begitulah seterusnya...

Dah tu bila nak savingnya?

so aku mengorbankan perasaan keinginan yang bertunjangkan nafsu kebendaaan ni demi masa depan dengan mengutamakan simpanan dahulu




Tapi Samsung galaxy s2 tu masih boleh dipertimbangkan lagi kewajaran memilikinya..keh keh keh






Moral cerita : kalau gaji 10k, ber k k sekalipun kalau tak kawal nafsu 'keinginan memiliki' kebendaan......sia-sia lah jugak...tiap bulan asyik tak cukup..sudahnya saving habuk tarak









.

Tuesday, November 15, 2011

Cara-cara berblog sambil menambah pahala (edisi sarkas)

1.Upload gambar seksi gadis TERKINI, kalau cerita dah basi mana ada orang nak baca bhai, jangan sensored langsung. kasi tunjuk identiti sebenar. Kalau sensored nanti readers cakap anda menipu pulak.

2. Tujukan kata kata berunsur nasihat seperti. Isy3 apelah, insaflah wahai umat Islam, kembalilah kepangkal jalan wahai umat Islam

3. Batu apikan komen-komen pengomen rancak mengutuk ramai-ramai bertambah - tambah pahala anda...berbaloi-baloi

4. kalau rajin ulas gambar dengan kata-kata penuh keimanan

5. korek maklumat sedalam-dalamnya, hal-hal dalam spender lagi bagus

6 Letak keyword mesra gersang seperti artis seksi berkemban,  tiz zakyah yang gebu tembam dan bebola sakti Aron aziz,

7.Ulang langkah 1 hingga 6 untuk setiap isu baru, fresh story baru best, pengomen-pengomen setia yang horny tak sabar-sabar nak ulas isu terbaru melihat gambar lucah sambil berdakwah sesama sendiri di kotak komen

Tapi ingat satu pesanan penting ni,buat semua step di atas dengan niat untuk menyedarkan orang lain sebagai iktibar dan pengajaran, bukan trafik dan duit iklan semata-mata. tak mustahil melimpah ruah lah keberkatan hidup, pahala dan kesejahteraan anda


selamat mencuba














.

Saturday, November 12, 2011

Jahanam punya button 'printscreen'

baru je semangat nak kasi naik satu entry...da siap taip bermuka-muka surat..

tekan punya tekan button 'printscreen'  tak function pulaaakkk

terus mati pucuk aku nak tulis






nanti la bila ada mood balik.







.

Tuesday, November 1, 2011

My Dear Sistah Convocation Day




Den baru nak belajo mengedit vidiyo.. hehe








.

Saturday, October 29, 2011

Perempuan zaman sekarang brutal-brutal belaka

Perempuan zaman sekarang semuanya brutal, tough, badan berotot  berurat-urat, ada six pack, gagah, angkat besi sepuluh kilo sebelah tangan muka rilek je,  tampar muka kau boleh tercabut kepala. 

Ganass abess beb...

Maksud aku begini, perempuan zaman sekarang kebanyakannya berkeyakinan tinggi, pandai berdikari dan berani. Tidak macam dahulu kala,. Kalau dulu, perempuan patuh kepada banyak pantang larang. Ini tak boleh, itu tak boleh, sana tak boleh sini tak boleh, ape benda semua pun tak boleh. Nanti dikatakan kurang manis la, tak sopan la, "nanti apa orang kata", hisy anak dara jangan keluar rumah", itu merupakan antara ayat-ayat biasa yang kita dengar dari mulut orang-orang tua. Banyak kekangannya, banyak perkara wanita ditegah untuk melakukannya. Disebabkan kurangnya pendedahan kepada banyak perkara maka secara tidak langsung kaum wanita menjadi kurang berkeyakinan kepada  diri sendiri.

TAPI KINI, tidak lagi bebeh, kaum berpunggung lebar sudah semakin advance, kalau dulu wanita kaum yang lemah tanpa lelaki mereka rapuh, mereka tidak mampu berbuat apa-apa lembik macam jelly. Sekarang tanpa lelaki pun mereka mampu berdiri, masalah-masalah yg muncul dapat di tangani oleh mereka tanpa kompromi.

Bagaimana kaum berdada mantap boleh berevolusi menjadi sedemikian rupa? Banyak faktor...antaranya terdedah dengan pengaruh ideologi global yang lebih terbuka cara pemikirannya, penerimaan maklumat dan  ilmu secara pesat (mainstream media, Internet) dan terdidik dengan arus pemodenan semasa. Hasilnya mereka menjadi educated.

Kalau dulu, perempuan banyak pantang larangnya. Apebenda semua tak boleh, zaman kini pun pantang larang tu tetap ada. Tapi persoalannya ramai ke kaum wanita ini ikut? Jawapannya TIDAK.

Kerana perempuan masa kini sudah pandai berfikir dengan bijak dan berani untuk bertindak, bukan ikut arahan membuta tuli. Mana-mana larangan nenek moyang yang dirasakannya tidak releven untuk diikuti, mereka langgar, mereka redah, 'Break the rules'. Maka mereka banyak 'mengexposekan' diri kepada banyak perkara hal dan situasi yang sinonimnya 'taboo' bagi mereka itu. 



Dari sisi kekurangannya pula adalah, wanita jika terlalu ampuh, terlalu yakin pada dirinya tidak mustahil rasa hormat kepada kaum lelaki  juga akan berkurang. Sudah fitrah semulajadi manusia biasa, ego untuk menghormati orang yang dirasakan tidak layak dan lebih rendah level dari dirinya.Justeru itu, sang lelaki tidak kiralah suami, pakcik, ayah, abang atau datuk hendaklah mempunyai karisma dan berkredibiliti supaya wanita yang disampingnya itu yakin dan respect kepada sang lelaki tersebut.






Wanita Besi


















.

Monday, October 24, 2011

Jari kaki kanan krem

tadi aku stayback, siapkan kerja mana yang tak setel lagi bersama rakan sekerja.

tengah-tengah rancak dan khusyuk buat kerja tiba-tiba jari kaki kanan aku krem.

Dia punya sengal tu jangan cakap la..memang cukup sengal.

Entah sendi ke hape aku pun tak tahu.

Dengan pantas tanpa krompomi aku terus cabut kasut lempar stokin lantas meluruskan kaki dan meregangkan jari kaki

"kau apehal?"

tanya member aku kehairanan

jari kaki aku krem dol

ujar aku sambil berkerutan dahi




.........................................









setelah  dibahan secukup rasa barulah bantuan ihsan dihulurkan

siul betul



beberapa minit kemudian barulah jari kaki kembali normal
dah tak krem dah





mengikut teori andaian rakan (yang belum dirujuk dari sumber yang sah)

krem berpunca dari..
-tubuh badan yang kurang air
-tubuh badan kurang garam
-darah tidak mengalir dengan lancar pada bahagian yang krem
-kurang bersenam, otot dan sendi kurang rengangan maka dengan itu sendi dan otot mudah kejang di bahagian situ.










Kesimpulan cerita bantulah rakan anda yang mengalami kekejangan, walau nampak macam kelakar sebenarnya mereka tersiksa. Serta galakkan rakan bersenam dan memakan makanan yang sihat. (bukan menggalakkan rakan melakukan kerja-kerja syaitan dan maksiat)

Jauhi krem hidup anda pasti bahagia.


sekian terima kasih






.

Tuesday, October 18, 2011

The truth behind the scene of food preparation

Yo wazzup dudes and hotty chicks

Yes....yes

I know its a bit awkward here when Im trying to speaking London. I dont care what disaster gonna happen on my writings..hahaha


What I want  to share to all of you readers is the reality behind of the food preparation from the cafe and restaurant


The hygienes of the food is not guaranteed by the exclusivness of the place where the foods been prepared

Link 1
Link 2
Link3


The discusting,  super worst, unhygieness food preparation can be happen  anywhere  whether  in the food stall, in the restaurant or even in the 5 star hotels.

its not the 'well known brand' that saves you BUT the ATTITUDE of the OWNER and the WORKER





Some examples...

BAD OWNER restaurant attitude....Profit is more important than hygiene
BAD WORKER restaurant attitude.....faster food serves is more important than hygiene..


I used to be a restaurants worker and involved in most of kitchens operation. The chicken meat and vegetables was  not properly washed, dirty knifes, horrible kitchen sink, exposed sugar and spices and many more.

At first I was a bit shock to see by my own damn sexy eyes the reality of horrible hell condition of the kitchen  restaurant. My heart was broken and I cried loudly.

Ok I lied, actually no crying scenes on that time. ha ha ha..


I tried my best to handle the task as a Cooker assistant to keep the hyginess of the work place and environment. But as a new worker its hard to restructure the old system and habits, but at least I have done my part.

As a normal handsome homo sapiens, I feel responsible to serve the best food condition for other human.

Thats why I feel a bit sceptical when I come to a new restaurant. Before I eat the foods, silently with unsuspicious movement (like a shadow ninja)  I will do an investigation to check whether the food preparation is clean or not.



I suggest for 'OPEN KITHCEN' concept to be applied in our culture...Its awesome man









Beware of what you eat dude













Sorry for the grammatical and drammatical error..he he he











.
.

Saturday, October 15, 2011

Bagaikan kentut sambil TERcirit

Bagaikan kentut sambil TERcirit

Penerangan : Kentut yang disangka kentut biasa rupa-rupanya disertai dengan cirit cair yang melekit.

Maksudnya : Tanpa kita sedari perbuatan kita yang kita sangka hanya 'nakal jahat sikit je' sebenarnya mengundang akibat yang lebih teruk.




renung-renungkan dan selamat beramal.



keh keh keh..






.

Friday, October 7, 2011

Kupasan tentang Isu perkahwinan

Memetik kata-kata dari blog lyacolors


"Perkahwinan yang diredhai adalah perkahwinan yang dilangsungkan mengikut al-Quran and Sunnah. Hantaran adalah tak penting, yang penting adalah mas kahwin nya. Tak guna perkahwinan gilang gemilang meriah bagai, tapi tak mengikut landasan agama kita.  Mesti mendapatkan keredhaan dari ibu bapa, dan paling penting, keredhaan Allah s.w.t"


Sila Klik  Link ini untuk menghadam  ilmu dari mereka

Link 1- Kahwin Berhutang
Link 2


Rumusan yang aku boleh simpulkan di sini mengapa sesuatu perkahwinan itu mengalami macam-macam problem? contohnya..Berantakan pergaduhan suami isteri, Perkahwinan sering dirundung kemurungan stress  huru-hara dan lain-lain.

Asas pembentukan sesebuah perkahwinan itu telah salah, maka pertumbuhan perkahwinan itu sudah pasti tidak sihat.


Asas pembentukan perkahwinan Yang Salah
1.Bersandarkan nafsu semata-mata (nak kahwin dengan bakal bini kau sebab body dia mantap gila, breast besar dan empuk, bontot tonggek, muka stok maria ozawa)
2.Kahwin berhutang
3.ILMU Agama tarak (kau jahil bakal bini kau pun jahil)
4.Niat buat majlis kahwin sebab nak menunjuk-nunjuk, buat majlis Grand dan Hebat lalu berbangga diri bersama sanak saudara dan teman-teman.
5.Banyak lagi daa...hangpa pikiaq sendiri naa..

Banyak lagi Benda salah yang kita lakukan sama ada kita sedar atau tidak..

Tidak dinafikan ada yang dah plan baek punya tapi tetap mengalami masalah...

Sebab itu kita sering dituntut muhasabah dan memperbaiki diri..alwayz do 'check n balance'

Manusia yang sering  mencari kebenaran dan sentiasa ingin memperbaiki diri akan sering dipertemukan dengan ilmu dan kebenaran.






Contohnya macam sekarang kau baca entri aku ni ada temui sedikit sinar kebenaran ye dak? keh keh keh











.












Tuesday, October 4, 2011

Gaji minimum bagi pekerja swasta

Undang-undang dan peraturan ini dirangka bagi membela golongan pekerja swasta kerana sistem gaji pekerja swasta tidak  sistematik (ikut suka hati company nak bayar berapa, setiap company berbeza gaji minimum, kalau tinggi takpe ni ciput je).

Untuk gaji minimum bagi golongan penjawat awam, sistem memang sudah selaras (tidak kira duduk bandar ke luar bandar, maka untunglah siapa yang bekerja di kawasan kos rendah)

Wahai Gomen boleh tak Kuatkuasakan undang-undang gaji minimum??

"Kadar gaji minimum kena ikut tempat dan keadaan"

Lain tempat lain kadar gaji


Contoh
Di bandar- gaji minimum WAJIB RM1500
Di luar bandar - gaji minimum WAJIB RM1000

Bandar
Kos sara hidup semua mahal  
Sewa rumah MAHAL (cukai tinggi= kerajaan kutip hasil tinggi)  
Beli rumah MAHAL (cukai tinggi= kerajaan kutip hasil tinggi) 
Tol banyak( kerajaan kutip hasil)
Restoran ada cukai, kedai makan ada cukai,parking ada cukai, Spender Cukai semua benda cukai 


Luar Bandar
Kos sara hidup semua murah
Sewa rumah Murah (cukai rendah= kerajaan kutip hasil rendah)  
Beli rumah Murah (cukai rendah= kerajaan kutip hasil rendah)  
Tol takde( fuuh selamat duit aku boleh buat saving)
Restoran takde cukai, kedai makan takde cukai,parking FREE

Pihak berwajib hendaklah menganalisis dan mengkelaskan kawasan untuk keadilan dan keselesaan rakyat. Perlaksanaan hendaklah tegas tanpa kompromi

Contohnya jika pihak syarikat di kawasan Bandar tidak mematuhi syarat gaji minimum RM1500, syarikat tersebut boleh didakwa. Libas bontot pemilik syarikat Kapitalis tersebut sampai berdarah memancut-mancut. (contoh hukuman yang aku harap dapat diusulkan)



 



Menteri tolong usulkan cadangan ini ke parlimen (Buat keje Jangan Tido woi!!)







Pekerja swasta teraniaya oleh dua faktor iaitu  BEBANAN CUKAI serta SYARIKAT KAPITALIS
















aku tak sure lah dah ada akta ni ke belum (pesen malas buat research).

kalau dah ada sekalipun apesal selamba badak je company
swasta punya rate gaji tidak selaras??



.

Monday, October 3, 2011

Isu zizan hina Islam dalam filem Hantu Bonceng

Bukan Ustaz, orang biasa

Ustaz pesen Jatuh hukum
Betul ke Ustaz? so automatik murtad la eh? kena ucap syahadah balik semula..confirm ke ni?
Ustaz pesen maki hamun
   
amboih Ustaz, lancangnya makian Ustaz ni..takut tau, bila baca terus rasa nak insaf...sungguh



tengok video ni...amati setiap bait kata nasihat Ustaz Azhar Idrus..selami dan fahami



Fitnah ni sesuatu yang kita tidak pasti, jangan sewenang-wenangnya kita menghukum orang lain

Tenang dan cool dalam menghuraikan sesuatu isu baru nampak macam orang berilmu





kalau Ustaz Azhar Idrus melenting memaki hamun sama macam tu jugak, agak-agak ada orang respect dan nak dengar ke nasihat dia?






Rumusan dan Kesimpulan 
1.Memaki hamun SAMBIL BERDAKWAH adalah satu usaha yang SIA-SIA
2.Menjatuhkan hukum membuta tuli boleh menimbulkan salah faham










.

Sunday, October 2, 2011

Filem Namewee (Analisis ringkas)







Nasi Lemak 2.0 memang Best. AKU JAMIN 100%

Aku dapat rumuskan kat sini ada pihak yang still tidak berpuas hati dengan Namewee walaupun filem yang dihasilkan agak mantap dan sarat dengan pengajaran.

Namewee ni mulut dia memang agak kurang ajar sikit, carut-carut tu main sedap ikut mulut je, itu memang aku akui.

Dari pengamatan aku, dia berusaha untuk menghasilkan satu movie yang menyampaikan mesej tentang budaya rakyat Malaysia yang seronok ditonton dan berbaloi..sambil kita berhibur sambil tu kita boleh berfikir.

Akan tetapi, walau macam mana hebat sekalipun hasil karya dia, masih ada lagi pihak yang tidak boleh menerima Namewee ni sebab trauma dengan aksi-aksi dia yang melampaui batasan suatu ketika dahulu.

Tapi kalau korang amati betul-betul lirik Negarakuku ciptaan dia tu ADA KEBENARANNYA juga di situ tetapi cara penyampaiannya dianggap SINIS dan KURANG AJAR bagi tanggapan sesetengah pihak

KE YANG MARAH TU SEBAB SENTAP? TERASA? HAHA

Tapi memang budi bahasa sopan santun out terus la Namewee ni...CARUT boleh tahan


NIAT dia memang BAGUS, tapi CARA dia TAK BETUL la..


As for me, aku boleh terima karya dia walaupun aku tak berapa gemar dengan peribadi dia.. Sebab BEST, Kalau yang buat filem tu Steven Spielberg sekalipun TAPI TAK BEST.. TAK GUNA JUGAK..

Aku Rasional orangnya


Boikot Filem dia sebab...

1.Namewee pernah HINA LAGU NEGARAKU (Walaupun Filem dia BEST dan BERBALOI)
2.Namewee Mulut KURANG AJAR (Walaupun Filem dia BEST dan BERBALOI)

Bagi aku macam BUDAK TAK MATANG la wei..

Aku TAK BERAPA GEMAR SIKAP DIA tapi aku tetap support usaha dia..








TAPI





KALAU KAU BELI TIKET WAYANG KIRA KAU SUMBANG KEPADA KEUNTUNGAN SYARIKAT ARAK

DOWNLOAD SECARA HARAM JE.. HAHA







 




Berapa banyak TAPI da entri ni.......(-__-")



















.

Wednesday, September 28, 2011

bahagian tepi perut

Bangun pagi...raba perut, rasa senak dan pedih menyelubungi 'bahagian tepi perut'. Berdenyut-denyut bagaikan degupan jantung kucing. Kadang sakit, kadang tidak, kejap kang pedih balik. Perasaan musykil di ketepikan dan meneruskan kehidupan pada hari ini dengan semangat juang yang menggunung tinggi.

Tiba di tempat kerja..

denyutan misteri muncul kembali, kali ini bagaikan  irama dangdut...."nyut nyut nyut" lebih kurang begitu bunyinya...

Masih tetap terus bertahan, mata dikecilkan dan pandangan dilemparkan jauh kehadapan melambangkan dedikasi sebagai seorang pekerja yang terbilang. Segala tugas dibereskan dengan pantas telus dan bersepadu..

Tengah hari

Peluh jantan membasahi pipi, menggigil lutut menggoncang bumi, denyutan misteri pedih menjerut, bagai tusukan sang todak melanggar singapura.

kepedihan 'bahagian tepi perut' menggila...meronta-ronta Bagaikan Rasukan Sang Iblis
Duri menceracak tujah menikam..perit mengalir hangat menjalar.

menggeletar tubuh


menggelupur

















amacam?
feel tak dia punya sengsara?







Hari ini aku ditimpa malapetaka.. di mana 'bahagian tepi perut' aku diserang kesakitan yang agak janggal bagi aku sebab ni first time aku kena sakit macam tu..punyalah payah aku nak describe macam serupa apakah kesakitannya itu..

bukan sakit perut.

cucuk-cucuk tepi perut tu pedih woi..cuba bertahan namun tewas akhirnya..lunch aku terus pi klinik..check2..doktor cakap

"usus awak dimasuki angin"

"kejadah?" * bisik aku di dalam hati,

namun lega jugak sebab aku suspect apendiks

doktor bagi ubat dan mc half day suruh berambus balik rumah berehat.





kini aku terlantar di katil menikmati feeling sakit yang pelik ini







.















.

Sunday, September 18, 2011

Kasih Ibu membawa ke syurga..kasih anak?

Hujung minggu baru ini aku menghabiskan cuti di kampung halaman...pulang ke rumah ibu bapa. Cuti 16 september sempena Merdeka 1 Malaysia cetusan pakcik Najib Razak bibir merah bak delima. Sebenarnya aku tidak berpuas hati dengan bibir beliau. Aku yang berwajah Pan Asian ni pun bibir tidak semerah bak delima macam tu. Apehal?

sebenarnya aku kena tulis 'Apesal?'

'Apehal' tu kasar bunyinya macam nak ajak bertumbuk..

Apebenda yang aku nak tulis tadi?


ok dah ingat


Sepanjang percutian aku di rumah sendiri, khidmat aku sebagai 'supir' diguna sebaik mungkin. Supir kepada sang ibu yang mahu ke sana kemari. Mak aku tak larat nak bawak kereta..tu mak aku cakaplah padahal nak bermanja dengan anak bujang dia. Macam lah aku tak tahu.

Sebagai seorang insan yg penuh khilaf, tercetus rasa berat dan malas untuk memenuhi tuntutan sang ibu..dalam malas-malas tu tetap buat jugaklah..(macam tak ikhlas?)

Secara tiba-tiba hati kecil ini terdetik...

"Apelah sangat tolong hantar mak kau kejap, dulu kau kecik-kecik mak kau jugak yang hantar kau pegi tuisyen dari bengap sampailah kau jadi pandai...."

hati kecil terus memutar kembali memori-memori silam

"mak kau jugak yang bagi kau makan nestum kenyang-kenyang  sampai pipi kau tembam badan sihat"

"mak kau jugak yang belikan kau mainan lego"

"bapak kau jugak yang tolong belasah kau sebagai pedoman sebab kurang hajar dengan mak"

"mak kau jugak yang tolong kau buat kerja sekolah"

"bapak kau jugak yang tolong bagi birat badan sebab malas mengaji" (bab bapak je mesti brutal )

dan beratus lemon lagi jasa yg korang pun sendiri tahu..

Kenapa kita sebagai seorang anak mesti tercetus detik hati malas, menyampah, berat hati, rasa diganggu dan berbagai-bagai lagi cetusan berbaur negatif??

why bebeh??

Kenapa tidak membantu memberi khidmat segera dengan gembira dan berlapang dada?

Bila dah kurang hajar tu nanti lepas tu baru menyesal...( aku la tu)

Macam ni lah..cuba ketepikan perasaan tu..cetusan-cetusan negatif tu sedikit demi sedikit..

Cuba.

Sekurang-kurangnya kau mencuba, tidak mustahil lama-kelamaan ringan tulang untuk berjasa.



Kasih Ibu membawa ke syurga..kasih anak?
Berusaha lagi wahai anak untuk mengasihi ibu dan bapamu




p/s Rasa keinsafan itu penting untuk timbal balik sifat dan perilaku diri kau












.

Tuesday, September 13, 2011

Hantu Bonceng review




Pembawakan watak seorang mat rempit senget oleh zizan boleh tahan hebat...geng dia kunyit tu pun boleh tahan bangang punya spesis. Zizan berlakon sebagai Amran, Top mat rempit, selalu menang race dan bohsia sebagai habuan nafsu serakah batin.

Namun, pada suatu malam belum sempat Amran meratah habuan terkini beliau terlibat dengan satu kemalangan mengakibatkan maut kepada bohsia yang beliau bawak kat seat belakang motor.

Bohsia tu mampus lepas tu jadi hantu....macam haram, tu pun boleh jadi modal nak buat cerita.


Cerita ni memang more kepada lawak... seram takde langsung.

bagi aku....not bad...krem jugak perut ketawa...tapi ada gak part-part yang kau rasa macam lawak bangang yang tak jadi...ada part yang membuatkan korang terfikir..."hak eleh tak logik langsung".....dan sesetengah babak jalan cerita yang agak mengarut...


bagi aku......not bad  lah....ada jugak nilai-nilai berguna bagi yang berfikir...nice movie


tapi ada jugak yang tak puas hati dengan cerita ni...keh3






.

Wednesday, September 7, 2011

Strategi Toyota camry terhadap konspirasi Mercedes Benz

Toyota camry dicipta Jepun spesifikasi dan kualitinya hampir menyaingi Mercedes Benz kenderaan buatan Jerman. Namun harga antara dua kenderaan tersebut agak ketara berbeza

Harga Mercedes boleh mencecah sehingga RM300 000 dan ke atas. Manakala harga Toyota camry pula tidak melebihi RM180 000

Bagaimana Jepun berjaya menghasilkan teknologi yang hampir setara kualitinya dengan kos yang lebih rendah?




Mereka mengkaji keseluruhan ciri-ciri yang ada pada teknologi mercedes dan membina teknologi yang hampir menyamai kualiti  dengan kos yang dapat dikurangkan

toyota camry adalah 'mercedes benz dengan kos yang lebih rendah'







(tanpa modifikasi enjin) mercedes benz mampu memecut sehingga 300km/hr namun toyota camry hanya mampu memecut sehingga 200km/hr



Jepun mengkaji tidak semua orang gila meroyan mahu memecut seperti pelumba ferrari. Maka kos pembuatan enjin dapat dikurangkan.


ciri tak penting berkurang='cut cost'=save budget=kualiti hampir menyamai


Begitu juga dengan 'kita'....memang 'kita' yang berperangai keji ini tidak setara dengan Ahmad syukri Ustaz muda kampung parit botak tu.

Iman tebal di dada, zuhud pada dunia, bersih hati dari noda..

pesen tip top punya manusia..

Namun ce 'kita' try kaji kekurangan diri dan berusaha meningkatkan kualiti diri menuju ke arah kredibiliti Ahmad syukri Ustaz muda kampung parit botak yang berkeperibadian mulia itu...





boleh?





Mercedes Benz =Manusia berahlak dan berkeperibadian mulia
Toyota camry =  Manusia yang berusaha memperbaiki diri
Prodon Personak=Manusia yang....berusaha lah jugak improve....(yeke?)











.

Wednesday, August 31, 2011

Raya short update

Makan dari pagi sampai ke malam sampai ke besoknya

beraya

bertandang ke rumah tetamu

makan dan makan dan makan

kalau tidak makan tetamu akan mengalirkan airmata bersedih lalu berlari-lari anak menyembamkan muka ke bantal

maka kita sebagai tetamu haruslah menjaga hati kecil mereka dengan menjamah makanan walaupun kapasiti perut hampir meletup.

selamat ber 'makan' raya semua


Sunday, August 28, 2011

Seni mengarut (faradyable)

Bukan nak cerita pasal

Ucapan Selamat Hari raya

Pengalaman ponteng puasa

Cerita Juadah berbuka...


bukan


.......




Ini time gua mau cerita sama lu orang pasal 'Seni mengarut'


Mengarut itu sebenarnya merupakan salah satu cabang  seni. Karutan yang power mengundang rasa seronok dan kebahagiaan. Karutan yang lemau mengundang caci nista dari orang ramai. Tidak semua orang berkemampuan mengarut. Ada yang semulajadi sengal, ada yang mula-mula skema gaban tapi berkawan dengan spesis-spesis kepala setan..pengaruh tv..terminum clorox...terjatuh lalu terhantuk kepala kat lantai lalu kepala otak jadi biol justeru selepas itu mampu melontarkan karutan-karutan yang power...apa lagi?

asasnya..lain orang lain level karutannya....

Contoh karutan yang macam haram..








Apa-apa pun jangan terlalu obses mengarut, mengarut hanyalah sekadar hiburan bukan pegangan, dan tidak semua orang boleh menerima karutan...

bertempat dan berpada-padalah untuk mengarut.




mengarut+ilmiah= mengarutlimiah

ini yang aku sedang evolusikan..keh keh keh





.














.

Wednesday, August 24, 2011

Puasa, proses memproses makanan dan proses perkumuhan

Lokasi : Kampung Baru Batu 14, Hulu Langat Selangor
Masa   : 3 petang

Kelihatan Robalbo  dan sahabatnya  Algojo duduk bersembang di sebalik pokok manggis

Kau dengar ni Algojo aku nak bagi tahu...

proses memproses makanan - proses di mana makanan yang ditelan dihadam oleh perut dan zat-zatnya diekstrak dan disalurkan ke seluruh tubuh badan

proses perkumuhan- proses menyingkirkan sisa bahan makanan dan toksin yang tidak diperlukan oleh tubuh badan kita


Apabila kita berpuasa, perut kita kosong dari bahan makanan sepanjang hari bermula  dari selepas subuh hingga menjelang maghrib, Dengan itu perut tidak melakukan aktiviti memproses makanan kerana perut kosong tiada bahan makanan untuk diproses, maka sistem tubuh  lebih menumpu ke arah proses perkumuhan.

Ini adalah satu perkara yang baik bro, proses perkumuhan dapat berjalan dengan efisyen. Segala kekotoran dan toksin berlebihan disingkirkan dari tubuh .
Boleh dikatakan puasa bertindak menservis mencuci badan  kita la.

"Abis kalau tak puasa, sistem tubuh tak menjalani proses perkumuhan ke?"

bukan begitu wahai algojo..kalau tak puasa pun tubuh tetap menjalani proses perkumuhan. Cuma kalau kita puasa proses perkumuhan tu berjalan dengan lebih efektif dan mantap la..sebab proses perkumuhan sahaja yang berjalan...so tubuh dapat fokus kepada satu proses sahaja.


"Ahhh kau semmmbang je lebih..dah tu yang kau makan sekali dengan aku ni apehal? puasa kejadahnya puasa?"


Rilek la Algojo, aku cuma nak bagitau kebaikan berpuasa dari sudut sains..keh3...haaa tambah2 lauk banyak lagi ni...







p/s     Manusia........Berilmu tidak semestinya mereka beramal













.

Friday, August 19, 2011

Kad raya

Masa berlalu memang pantas..sedar tak sedar tinggal seminggu lebih je lagi kita akan menamatkan era puasa untuk tahun 2011..punyalah laju, ni bukan setakat berlalu..dah boleh kira pesen berjoging punya masa


walaupun zaman canggih manggih guna hujung jari kaki pun boleh berhubung satu dunia ni, kad raya masih lagi menjadi medium pilihan antara kita-kita untuk mengespresikan ucapan sesama rakan dan taulan, melampiaskan rasa manja dan sayang bagi pasangan kekasih, menghamburkan rasa rindu antara anak di perantauan dan ibu bapa. Kalau dulu kad raya menjadi penghubung antara dua insan yang jauh, sorang kat Johor sorang lagi kat Pahang, sorang kat Uganda sorang lagi kat Amerika selatan, yang jenis gedik member berjiran pun dituntutnya kad raya siap tarik muka masam kalau tak dapat kad raya (terasa letteww)

Namun kini jauh bukan lagi faktor utama tujuan kad raya tersebut diutuskan tetapi nilai sentimental itu sendiri yg menjadi dambaan setiap insan (pergh ayat..)

originality

bila dapat kad raya tu, pegang, cium, usap, jilat, peluk sambil berguling2...

hamboih terok bebenor sampai gitu sekali..maksud aku dia punya keterujaan tu lain macam sebab 'benda real', 'benda asli' berada di genggaman tangan.

aku rasa benda kad raya ni memang tak kan pupus sampai cucu kita punya cucu punya cucu punya cucu yang palin bongsu tu..

senang cerita sampai kiamat la..

selagi manusia hatinya masih ber-sentimental value..











=) ada jugak orang sudi nak bagi aku kad raya.....















.

Tuesday, August 16, 2011

Puasa furnace dan haba

Asslammualaikum dan salam Ramadhan semua

Berpuasa sambil bekerja di tempat membahang menuntut kesabaran yang boleh tahan tingginya. Lagi pula godaan dari setan gondol yang berupa manusia tidak berpuasa di sana sini berselindung di sebalik dinding dan port-port strategik. tidak kiralah apa bangsa  sama ada Bangla-rian, Indon-rian mahupun Malay-rian sekalipun yg rata-ratanya juga muslim.

Agak tidak hairan environment ponteng puasa dekat situ memandangkan persekitaran kerja itu sendiri memang  cukup memanggang daging, mengeringkan tekak dan mengontangkan air badan. Aku pun mula-mula hampir-hampir tergadai keimanan untuk turut join sekaki jadi setan. Namun berjaya juga menepis Nafsu dan godaan memuncak.


Tuangan Logam

(Lebih kurang macam ni la mesin leburkan aluminium tersebut)


Panas haba tu memang membahang, boleh bagi cair kulit daging...kalau nak rasa 0.005% api neraka boleh try duduk tepi relau (furnace) tu.

produk kilang ni adalah barangan automotif  (Cover engine, part barangan produa, proton dan kereta2 luar negara).

besi dileburkan kemudian dituang ke acuan. Maka terjadilah part-part tersebut. 

penyesuaian memang sesuatu yang sukar tapi bukan mustahil. Mungkin kadar pengurangan air dalam badan kita cepat jika  bekerja kat tempat macam ni berbanding bekerja kat tempat yang suhunya normal. Tetapi itu tidak bermakna tiada stok air langsung untuk menampung badan untuk berpuasa 

Selagi boleh bertahan kita wajib teruskan, so far dah seminggu lebih ni aku puasa takde pulak mati kehausan, so alhamdulillah dah boleh adapt persekitaran tersebut. 

Kalau nak compare kat arab tu lg la memanjang panas. 

Apesal steady je diorang puasa?

phui! alasan taknak puasa, bulu dah panjang sedepa....lagi mahu ponteng ka?







Thursday, August 11, 2011

Misteri kehilangan segerombolan kuih

Meratapi kehilangan dua ketul pau pedas dan seketul karipap sardin. Lokasi subjek tidak dapat dikesan dan kehilangan cuma disedari seawal saat hendak berbuka.







wahai  pau pedas dan  karipap sardin

Tolonglah pulang kepangkuanku








Arggh!!!



















.

Thursday, August 4, 2011

Jangan Jahanamkan subuh anda

Lepas sahur jangan terus bantai tido..tunggu sehingga subuh muncul menegur mesra, sempurnakanlah solat subuh yang awesome itu kemudian barulah boleh bantai tido.







pesanan ini ditaja oleh bakal finalis Imam Muda musim ke lapan belas

Monday, August 1, 2011

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan mengintai dari tirai kamar menghitung detik memunculkan diri

Salam sejahtera semua



d jangkakan besok kita semua akan berpuasa perut mata telinga mulut hidung siku lutut dan segala aspek posisi.....



selamat berpuasa dari segala aspek posisi


hentikan perangai buruk dan keji seperti mengutuk mengumpat mencela adinda evans sepuas hati nafsu setan laknat (ni contoh je, janganlah sentap sangat...kah3) ..

kalau tak mampu stop...kurangkan

kalau tak mampu jugak..

pergi panjat klcc terjun ke bawah dengan gaya bebas,

cepat sikit mati, cepat sikit kena seksa kubur...








Sunday, July 24, 2011

Hard Gay

Salam semuanya..

sudah lama guwe menyepi kini guwe muncul kembali, wah2..Intro guwe kayaknya seperti Lirik Lagu...keren gitu..keh3

saat ini guwe sudah mula 'dikerjain' ....(kerja).

Supriyanto, Tukiman, Agus dan Ari...berasal dari Jawa, Indonesia..mereka merupakan teman kerja guwe di posisi line produksi...

sebagai operator, menguruskan material butuh penelitian yang tinggi..... langsung terus kualitinya juga harus dijaga...

guwe capek banget...sebelum bisa menjawat posisi engineer harus guwe lakukan sendiri proses produksi dan operasi..."emang prosedurnya gitu dong" bilang bos guwe..

cewek-cewek mulus yang guwe idam-idamkan selama ini enggak ada...ramainya cuma cowok aja semuanya..sialan guwe bisa jadi gay jika selamanya 'dikerjain' disini

apa pun kondisinya guwe harus bertahan....

cowok ganteng dan berdedikasi seperti guwe harus maju terusssss....haha




ini oleh2 dari guwe.....sila nonton sampe abis ya? performancenya asyik banget...bisa buat kalian ketawa sampe mampus..ini cuma satu siri dari yang lainnya..masih banyak sirinya lagi, cuma search "Hard gay" di laman youtube..

moga ketemu lagi....daaaaa









.

Wednesday, July 13, 2011

Kucing Gangster

"Lu dah lebih sekarang, Lu memang mintak kena pijak"

"Eh Lu apehal? Datang sini buat kecoh?"

"Lu kongkek awek gua Choi!! Lu memang cari pasal!!"

"Awek lu? awek mana satu Bell.. suzie? Carol? Julia? banyak sangat awek dah gua kongkek...mana gua ingat..ha ha ha"

"Kurang ajar!!!"

"HA HA HA cepatlah pijak gua..tak sabar dah ni"

"Ini tempat lu boleh la lu besar kepala, gua nampak muka lu dekat 'area' gua memang gua pijak lu sampai lumat"

"keh keh keh..ingat gua takut.."




........................................................








Di satu sudut lain pula.....






MIAOWW!! RRRRRRWWW!! MIAAAAAAAAWWWW!!!!!
WARGHHH!!!! MIAAAW!!!! WARGHHH!!!! MIAAAAAAAAWWWW!!!!



Memang bikin panas hati kucing memekak tengah-tengah malam buta....ada  kang aku tujah telor sekor-sekor


















Tuesday, July 5, 2011

Hanis dan Mira lepak-lepak

baca kisah sebelumnya untuk lebih memahami

petang yang dingin itu, angin sepoi-sepoi bahasa bertiup, burung bertebaran, kucing-kucing mengawan riang, kumbang bersiulan, mentadak mentadu menyanyi kegembiraan..lipas pula sedang nyenyak dibuai mimpi yang indah. Duduk dua orang sahabat baik di suatu sudut berbual mengimbau kisah silam...

"kau ingat tak kisah hitam kau dulu kat kolej? haha" tanya hanis kepada mira

"adess..mestilah ingat, ngeri sangat sampai aku tak boleh lupa"

"tu lah kau gelojoh sangat, semua benda nak kalut..kita hidup ni kena rilex"

"tu lah pasal, aku dah memang camni lah hanis, susah nak ubah..keh3" ujar mira sambil melibas-libaskan rambutnya yang cantik berkilat itu setelah menyedari dirinya di usha oleh seorang jejaka berhampiran yang boleh tahan juga kacaknya

"kau ni dah kenapa mira?"

"saje..aku memang suka libas rambut..hekhek" jawab mira gedik-gedik sambil melirikkan mata menggoda ke arah 'jejaka yang boleh tahan juga kacaknya' itu.

'jejaka yang boleh tahan juga kacaknya' itu membalas senyuman mira dengan wajah yang semanis kurma.
 Hati mira melantun-lantun kegembiraan.

"Hoi!! apesal dah macam orang kena sawan gamaknya kau ni?" bentak Hanis sambil menoleh ke arah jejaka yang bermain mata dengan Mira itu.

"Alah kau ni..potong stim betul la..baru aku nak memasuki fasa awang-awangan keasyikan"

"Hadoi..pantang kena usha sikit dah tergedik-gedik, tak abis-abis dengan perangai gelojoh kau tu.."

"Aku kan mesra alam serta peramah..orang senyum kat kita kita kena la senyum balik..hekhek"

"Bontot kau la...cuba kalau muka mamat tu tak hensem, harammm kau nak senyum..pandang pun tidak.."

"Syyy..diam..diam..jgn kacau proses pengushaan dia terhadap aku.."

Begitulah mira, berbekalkan wajah stok model beliau gemar bergedik dan melayan lelaki-lelaki yang mengorat beliau, akan tetapi hanya lelaki yang tahap wajahnya kacak macam aku je dia layan. yang kurang kacak dia haramm tak layan.


'hanis hanya mampu menggeleng-gelengkan kepalanya melihat  ketidak senonohan perangai sahabat baiknya itu'


'jejaka yang boleh tahan juga kacaknya' itu mula mengorak langkah menghampiri tempat duduk Hanis dan Mira.

Mira ape lagi, degupan jantungnya berdetak kencang seiring dengan keterujaan yang membuak.


...



"Hai, saya Zam...awak ni Mira kan? ingat saya lagi?" tegur jejaka tersebut sambil melemparkan senyuman


"hikhik..sape eh? Mira betul-betul tak ingat lah" Mira berkerut sambil control ayu dan gedik tahap tinggi


"Amboi kemain lagi dia tak ingat terus muka saya ni..cuba pandang betul-betul wajah saya ni..mesti awak ingat punya.. "    ujar jejaka tesebut lagi


kerutan di dahi Mira semakin tebal, puas dia memutar kotak memori namun tetap tak terlintas langsung wajah jejaka kacak yang berada di hadapannya itu.





"Mira, sayalah yang jerit tegur awak masa awak berlari tak pakai kain dulu  kat kolej tu....hehe..tak sangka kit boleh jumpa dekat sini"


penglihatan Mira tiba-tiba terasa kelam,jantung terasa bagai nak meletop,kulit mukanya bertukar menjadi kebas dan tebal, kalau tusuk dengan pisau pun tak lut, punyalah tebal kulit muka Mira masa tu.....keayuan kegedikan hilang diterbangkan angin kencang yang entah datang dari mana..berkumpul awan hitam tepat-tepat di atas kepala Mira disertai nyanyian sedih berlagu pilu 'Tears in Heaven" dendangan eric clapton














Mira terpaku keras di tempat duduknya..



Hanis pula  hanya mampu tersenyum
















.

Thursday, June 30, 2011

Kemutan terakhir buatmu




'kemut'

tempoh hari aku ada menggunakan perkataan ini di dalam perbualan bersama rakan sekerja..

Aku: sikitlah woi..kemut siot

Dia: ape? kemut? lucah syial..

Aku: ??? apebenda yang lucahnya woi..

Dia: kemut tu lah..kemut ..kemut..kemut lubang bontot kau lah..

Aku: (-_-") kemut tu maksudnya kedekut la mangkuk..tu pun tak tahu ke?

Dia: OOoooo..haha! mana aku tahu..


Aku tak salahkan dia kerana tidak memahami maksud kemut tersebut..perkataan itu sendiri kadang kala berevolusi mengikut peredaran masa..ada yang tak tahu ada yang tahu...cuma bahasa baku malaysia je yang statik

Bercakap tentang hal perkemutan... sedar atau tidak kita sering berkemut dalam kehidupan seharian kita..  kita perlu berkemut untuk memotong tahi sewaktu proses perberakan dimana kadar kekemutan juga bergantung kepada tahap kekerasan tahi tersebut, makin keras tahi maka makin kuatlah daya kemutan yang harus digunakan untuk memotong.

Menaiki roller coaster juga boleh menyumbang kepada kepada proses perkemutan. Punyalah seram bila naik roller coaster tu berpusing-pusing terbalik sana terbalik sini, selain penat menahan jantung dari gugur penatlah jugak menahan kemutan melampau setiap kali nak menjunam tu.

Ni baru sikit, ada banyak lagi perkara yang menyumbang ke arah proses berkemut...

kemut ni boleh dikira sebagai satu senaman jugak lah..kalau tak percaya cuba kau kemut sebanyak 100 kali tanpa henti..alah tak payah 100 kali, 20 kali kemut pun boleh semput agaknya.

akhir kata dari saya majulah kemut untuk semua...keh3











lubang ni pun boleh kemut...hahaha

















.

Monday, June 20, 2011

Biratan unggul


(Gambar sekadar hiasan, bukan punggung mangsa sebenar..hahahaha)



Libasan mautmu di permukaan punggung suatu ketika dahulu meninggalkan biratan unggul di hatiku


keranamu..aku kini ada harapan menjadi 'manusia'

-Terima kasih Abah-




Selamat Hari Abah












.

Thursday, June 16, 2011

Ini best bro



credit



Best bro kena jilat dengan kucing












Tuesday, June 7, 2011

Mimpi atau Realiti?

Perkara yang enak-enak dikatakan mimpi indah....

perkara yang menyedihkan menakutkan dan menyakitkan dikatakan mimpi ngeri

mimpi yang idah sedalamnya ingin dinikmati sehingga  lupa sebentar kepada dunia realiti

mimpi yang ngeri sebolehnya ingin dilupakan keras mencari jalan keluar ke dunia realiti

Namun

Dunia realiti  ini sebenarnya hanyalah satu mimpi

Jaga yang benar nyata hanyalah selepas hari kebangkitan nanti

bukan lagi mimpi ngeri atau mimpi indah

yang tinggal cuma





Realiti ngeri atau Realiti indah










fullstop (.)














cuak sebentar bersama kit-kat

Friday, June 3, 2011

memandai - mandai

"Jangan nak memandai-mandai..."



memandai-mandai .....'berlagak pandai padahal tak tahu buat pun'

memandai-mandai boleh menyebabkan sesuatu masalah bertambah parah bukan bertambah selesai

kalau tak tahu mengakulah dengan hati yang lapang memang tak tahu buat

jangan lah mempoyokan diri macam tahu segala perkara

bukan  semua ilmu kita boleh tahu dalam satu masa

biarpun kau professor tidak semestinya kau tahu segalanya

jika pun kau penternak mentibang laut tidak semestinya kau tidak tahu segalanya

kerana ilmu itu tidak mengira darjat umur jantina mahupun pangkat

kau mungkin tahu hal itu

tapi kau tidak tahu hal ini



Buat apa yang kita tahu

serahkan apa yang kita tidak tahu kepada yang tahu

atau sekurang-kurangnya bertanyalah kepada yang tahu








Bukan memandai-mandai
















.

Thursday, May 26, 2011

Rumusan Review Kungfu Panda 2


Predictable but still awesome

kemain intro omputeh 

cerita nih berbaloi-baloi untuk dilayan

bagus untuk  'keseronokkan sementara'

eh? apesal aku tulis entri dah macam style bujal nih?

sebutir-sebutir ayat

dramatik betul gaya begini

hahaha


Ok kembali kepada cara penulisan aku yang normal..begini kawan-kawan, hasil dari penontonan aku terhadap movie 'Kungfu panda 2' ini aku dapati movie ini amatlah berbaloi dan menghiburkan hati untuk ditonton. 

Jika sekiranya anda mengalami tekanan jiwa dan kekusutan otak seperti stress yang melampaui batasan, marah rasa nak tumbok muka bos, tertekan dengan rakan kerja, kemurungan ditmpa masalah atau putus cinta kali ke lapan belas. Anda amat disyorkan untuk menonton movie 'Kungfu Panda 2'. Di mana, elemen-elemen humor yang disajikan diyakini dapat menghiburkan hati yang lara tuan puan sekalian.

Saat kalian menonton movie tersebut hati kalian akan terhibur kegembiraan dengan storyline yang amat santai, nikmatilah saat-saat itu dengan sesungguhnya kerana mungkin setelah selesai menonton, kekusutan kemurungan dan  kebebanan yang tuan puan tanggung bakal kembali semula bagaikan 'tora datang lagi'...dan setelah itu kalian kembali kepada situasi kesedihan.


see? 

setelah aku bagi sinar harapan, kemudian aku hancurkan dengan kegelapan 'mendung awan berarak pilu'


sudah, jangan sedih sangat..lap air mata tu

ok berbalik kepada ayat..


'Predictable but still awesome'


Ya, jalan cerita yang memang mudah dijangka..akan tetapi!..saya ulangi sekali lagi..akan tetapi!! persembahan jalan cerita yang dijangka itu adalah awesome, ada yang super awesome, ada yang awesome sahaja..dan ada juga yang bapak awesome gilo

yes

walau pun anda dah jangka sesuatu perkara itu akan berlaku akan tetapi anda tetap akan berkata..wow!!

contohnya seperti anda memang akan tahu bahawasanya  mamat Panda itu akan mendeflectkan semula peluru yang ditembak kepada beliau, tetapi anda still akan kagum juga dengan teknik pembalikkannya itu.

Nanti dulu, jangan teruja sangat


Cerita ini pun ada juga kecacatannya, walaupun Kungfu Panda 2 ini sudah ada improvement dari segi dialog dimana dialog mamat Panda tidak mendominasi secara total seperti movie yang sebelum ini, asyik-asyik dia je yang membebel..watak lain mencelah sikit-sikit je.. aku rasa still kena lebihkan lagi dialog watak lain, barulah ada keseimbangan watak di situ.

aiseh man

Rasa macam  banyak dah aku pecah rahsia...sebelum aku cerita lebih detail lebih baik aku memohon mengundurkan diri..

Para hadirin yang mendambakan kegembiraan..


Selamat menonton ATAU mendownload (jika mahu save bajet)



sedih, gembira, action,lawak all is blended very well
rating cerita 8/10 habaq hang




 











.