Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Friday, October 7, 2011

Kupasan tentang Isu perkahwinan

Memetik kata-kata dari blog lyacolors


"Perkahwinan yang diredhai adalah perkahwinan yang dilangsungkan mengikut al-Quran and Sunnah. Hantaran adalah tak penting, yang penting adalah mas kahwin nya. Tak guna perkahwinan gilang gemilang meriah bagai, tapi tak mengikut landasan agama kita.  Mesti mendapatkan keredhaan dari ibu bapa, dan paling penting, keredhaan Allah s.w.t"


Sila Klik  Link ini untuk menghadam  ilmu dari mereka

Link 1- Kahwin Berhutang
Link 2


Rumusan yang aku boleh simpulkan di sini mengapa sesuatu perkahwinan itu mengalami macam-macam problem? contohnya..Berantakan pergaduhan suami isteri, Perkahwinan sering dirundung kemurungan stress  huru-hara dan lain-lain.

Asas pembentukan sesebuah perkahwinan itu telah salah, maka pertumbuhan perkahwinan itu sudah pasti tidak sihat.


Asas pembentukan perkahwinan Yang Salah
1.Bersandarkan nafsu semata-mata (nak kahwin dengan bakal bini kau sebab body dia mantap gila, breast besar dan empuk, bontot tonggek, muka stok maria ozawa)
2.Kahwin berhutang
3.ILMU Agama tarak (kau jahil bakal bini kau pun jahil)
4.Niat buat majlis kahwin sebab nak menunjuk-nunjuk, buat majlis Grand dan Hebat lalu berbangga diri bersama sanak saudara dan teman-teman.
5.Banyak lagi daa...hangpa pikiaq sendiri naa..

Banyak lagi Benda salah yang kita lakukan sama ada kita sedar atau tidak..

Tidak dinafikan ada yang dah plan baek punya tapi tetap mengalami masalah...

Sebab itu kita sering dituntut muhasabah dan memperbaiki diri..alwayz do 'check n balance'

Manusia yang sering  mencari kebenaran dan sentiasa ingin memperbaiki diri akan sering dipertemukan dengan ilmu dan kebenaran.






Contohnya macam sekarang kau baca entri aku ni ada temui sedikit sinar kebenaran ye dak? keh keh keh











.












14 comments:

yusuf mujahidin ™ said...

betulkan yang biasa dan biasakan yang betul

wow! utk entry ni

Titisan Hujan said...

berkat yg kita cari

hiro said...

pesen dah mula into entri Islamik ni buat gua nak pergi solat Taubat..

Lya Colours said...

sekarang kahwin mahal. sebab barang2 naik harga. secara tak langsung harga hantaran orang letak tinggi2 kadang2 tak munasabah pon ada.tapi kalau tak mampu,buat yang wajib je lah kan. tak pon buat kecil-kecilan.bila asas je dah dimulakan dengan berhutang,nak menghabiskan hutang dah 1 hal.lepas kahwin lagi macam2 keperluan nak dipenuhi.pindah rumah baru,nak guna duit lagi.hutang kawen tak abis lagi ni.mana la tak tension.tuh yang membawa kepada mcm2 masalah. eh aku cakap banyak plak kan. aku nak p tebang buluh jap,nak buat tabung, buat tabung tawen. kehkehkehkeh

rafiq said...

dunia akhir zaman. nak yang meletop2 je. tu yg jadi salah tu..

gua setuju dengan lu..

doakan wa dapat isteri yg solehah.

Nveil said...

aku syak kau dah habis LI.

reenapple said...

kawin??? wahhh.. no komen.,,

rozeeta rashid said...

betulkan niat, perbaiki diri dan berdoa semoga dipertemukan dengan jodoh yang baik. =)

lily said...

hmmm..btl gak ayul..tp kdng2 kter ada sbb nk wt mjlis bkn yg terlmpau grand tp meriah....
btl x??btl x??

ecah mashuri said...

aku baca tiga kali entri ko tmasuk hari ini.tp ak senyum je,

ko dah nak khawin rupanya,

patutla makin matang,makin tak menyengal,

RepublicAku said...

besar kecil atau sederhana bagai...jodoh pertemuan itu jawapan kepada semua persoalan.

tiada lain lagi selain itu.

Liliyuli said...

seram pulak bila pikir nak kawen ni. camne la bakal suami aku tu nnt...hurmm

Eyka said...

hye ustaz..

keh keh keh :P

PinQib said...

sng cter x yh kwen leh??