Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Tuesday, October 4, 2011

Gaji minimum bagi pekerja swasta

Undang-undang dan peraturan ini dirangka bagi membela golongan pekerja swasta kerana sistem gaji pekerja swasta tidak  sistematik (ikut suka hati company nak bayar berapa, setiap company berbeza gaji minimum, kalau tinggi takpe ni ciput je).

Untuk gaji minimum bagi golongan penjawat awam, sistem memang sudah selaras (tidak kira duduk bandar ke luar bandar, maka untunglah siapa yang bekerja di kawasan kos rendah)

Wahai Gomen boleh tak Kuatkuasakan undang-undang gaji minimum??

"Kadar gaji minimum kena ikut tempat dan keadaan"

Lain tempat lain kadar gaji


Contoh
Di bandar- gaji minimum WAJIB RM1500
Di luar bandar - gaji minimum WAJIB RM1000

Bandar
Kos sara hidup semua mahal  
Sewa rumah MAHAL (cukai tinggi= kerajaan kutip hasil tinggi)  
Beli rumah MAHAL (cukai tinggi= kerajaan kutip hasil tinggi) 
Tol banyak( kerajaan kutip hasil)
Restoran ada cukai, kedai makan ada cukai,parking ada cukai, Spender Cukai semua benda cukai 


Luar Bandar
Kos sara hidup semua murah
Sewa rumah Murah (cukai rendah= kerajaan kutip hasil rendah)  
Beli rumah Murah (cukai rendah= kerajaan kutip hasil rendah)  
Tol takde( fuuh selamat duit aku boleh buat saving)
Restoran takde cukai, kedai makan takde cukai,parking FREE

Pihak berwajib hendaklah menganalisis dan mengkelaskan kawasan untuk keadilan dan keselesaan rakyat. Perlaksanaan hendaklah tegas tanpa kompromi

Contohnya jika pihak syarikat di kawasan Bandar tidak mematuhi syarat gaji minimum RM1500, syarikat tersebut boleh didakwa. Libas bontot pemilik syarikat Kapitalis tersebut sampai berdarah memancut-mancut. (contoh hukuman yang aku harap dapat diusulkan)



 



Menteri tolong usulkan cadangan ini ke parlimen (Buat keje Jangan Tido woi!!)







Pekerja swasta teraniaya oleh dua faktor iaitu  BEBANAN CUKAI serta SYARIKAT KAPITALIS
















aku tak sure lah dah ada akta ni ke belum (pesen malas buat research).

kalau dah ada sekalipun apesal selamba badak je company
swasta punya rate gaji tidak selaras??



.

12 comments:

bujal X said...

tak payah la bezakan gaji bandar dengan luar bandar.kesian.macam gomen punya staf kitorang dapat elaun sara hidup yang berbeza.duk kat bandar dapat rm300.duk kat ceruk dapat rm 150.padahal yang duk ceruk beli barang kat bandar jugak~haih~~

Lya Colours said...

rasanya budget ni macam tak concern sangat kat pekerja swasta pon kan. tapi depends on company tuh jugak. ada yang okey, bagi gaji ikut kelayakan. ada yang mangkak, ikut suka je. sampai dah 2-3 tahun pon gaji tak naik2. nyampass. apa2 pon, bila bonos, pekerja swasta la masyukk kan. kihkihkih

bighagenjo said...

duniawi je semua ni... hahaha

YanaMIB said...

aku pn rasa tertindas..haha mmg swasta xde rate utk gaji minimum..dorg ikut keuntungan syarikat je utk bg staff gaji..so bekerjalah di sykt yg stabil kewangannya =)

Lelaki Ini said...

hahaha..
kesian manager wasta..
company tak besar pun kena bg gaji cmtue kew.

Lea Isnawi said...

errk..bila ntah nak dpt kijo neh

Hana Soffelia said...

Hidup di bumi Kuantan ni sama dgn KL dah, so, patut x gaji sama dgn kat KL?

rafiq said...

meniage seniri lagi best! freedom..haha

DuniakuAbstrak said...

bujal X - payah gitu..Takkan takde pekan berdekatan?

Lya color- bergantung kpd company tu lah risikonya

bighagenjo - ye, sumber makanan kau dapat tu pun hasil titik peluh kejar duniawi ...keh3

YanaMIB - yup, cari company yg stabil ekonominya.

Lelaki Ini - Kena bagu gaji minimum sepadan dengan workload yg disumbang

Lea Isnawi - ada tu nanti

Hana Soffelia - patut dah

rafiq - haha yezza sebetulnya begitu

ParkAir said...

Jaga tempat aku keje hari2 komplen gaji tak naik, pastu keje pun dah makin malas..

ecah mashuri said...

ermmm...saya sokong dengan usul yang berkenaan.

yusuf mujahidin ™ said...

aku sebenarnya sokong gaji minumum tapi masih tak dilaksana sebab gomen takut FDI lari. skrg ni FDI Malaysia no 1 kat Asia

tapi gomen kena pandang dari sudut ekonomi plus realiti rakyat marhaen

dok bandar dengan basic rm1500 sebenarnya memang tak cukup. apepun harapnya produktiviti kerja meningkat kalau nak gaji naik dan bagi yang dah naik gaji tu.


p/s: aku dan kawan2 opis terbaca artikel sorang economist kat paper online. katanya kajian kat Malaysia ni kalau keje di bandar gaji bawah rm3k dikira miskin bandar..


masing2 dok kata "kite ni miskin rupanya.."