Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Friday, June 3, 2011

memandai - mandai

"Jangan nak memandai-mandai..."



memandai-mandai .....'berlagak pandai padahal tak tahu buat pun'

memandai-mandai boleh menyebabkan sesuatu masalah bertambah parah bukan bertambah selesai

kalau tak tahu mengakulah dengan hati yang lapang memang tak tahu buat

jangan lah mempoyokan diri macam tahu segala perkara

bukan  semua ilmu kita boleh tahu dalam satu masa

biarpun kau professor tidak semestinya kau tahu segalanya

jika pun kau penternak mentibang laut tidak semestinya kau tidak tahu segalanya

kerana ilmu itu tidak mengira darjat umur jantina mahupun pangkat

kau mungkin tahu hal itu

tapi kau tidak tahu hal ini



Buat apa yang kita tahu

serahkan apa yang kita tidak tahu kepada yang tahu

atau sekurang-kurangnya bertanyalah kepada yang tahu








Bukan memandai-mandai
















.

17 comments:

JIJI YU said...

makan diri weyh

Naddia said...

kamu bercakap pasal daten milano ke?

Pijahh' de-Arr said...

ye tak nak memandai mnadai dah =.="

rafiq said...

entri yang matang..
bijok awok ni.

adrinaqamarina said...

ingat kan tu gambar abg lukis, nak puji la sebab dah letak kaler. haha.

rupanya tak! :P


saya tak memandai3 tapi saya pandai! erk!

:P

Fyqa said...

err...

ehemm

oranglidi said...

hehehe.. kartun tu xleh blah. mati member tu..

memandai-mandai ni memang bahaya.. aku rasa annoying pn ada kt org yg mmandai2 ni.

Encik Psychopath said...

aku pandai motivasi org. tapi tak pernah buat. adakah semakin memudaratkan ?

cik ciput said...

aku tak tau benda apa yang aku pandai buat...emm masalah tu..

bunga said...

aku lau peksa mmg memadai jer jawab..hakhaka..

cik Lea said...

jgn belagak pandai

Ain Zulaikha said...

betul2 jangan berlagak tahu kalau tak tahu..

maCy said...

pandai tak pa, memandai jangan ekali

cik bunbun said...

betul tu.


tapi kekadang bila dah kata tak tahu tu


orang kata kita kedekut nak kongsi ilmu



boleh ke gitu? =,=

Tapak Kaki said...

kengkadang orang nak jugak cakap sesuatu sedangkan dia tak tahu pape.. mungkin just kasi opinion dia je kot..

YanaMIB said...

bhs sopan = memandai mandai

bhs kasar = bodoh sombong


peace! v(^^,)

DuniakuAbstrak said...

JIJI YU - makan diri pun sedap

Naddia - tak, pasal nadia tembam

pijah- good girl *dukung

rafiq - selalu tak matang lah ya? haha

adrinaqamarina - haha puji je lah..cepat puji

Fyqa - errr

oranglidi - aku rasa pun ada org annoying kat aku sebab aku juga ada memandai-mandai..haha

Encik Psychopath - ada orang hebat secara teori, ada orang hebat secara praktikal tapi tidak tahu menerangkan, ada orang hebat kedua-duanya..selagi ia membantu aku rasa tak memudaratkan. kaualu kau motivasi orang lain tapi kau menyetan sana-sini ia memudaratkan diri kau sendiri.

cik ciput - kau tak tahu tapi hakikatnya ada perkara yang kau hebat cuma kau tak sedar.

bunga said- sama la..koh koh koh

Ain Zulaikha - berlagak tahu is not awesome, cuba setelkan apa yang tak tahu dengan rendah diri is awesome

maCy - baik macy..hehe

cik bunbun - sebab walaupun kita tak tahu akhirnya nanti kita tahu dan pada saat kita tahu itu org menuduh kita kedekut ilmu

Tapak Kaki - betul, kalau salah bagi opinion sambil kita humble tiada masalh disitu yang jadi masalah bila bagi opinion sambil muka konfiden habis padahal salah.

YanaMIB - kasar-kasar...makan dalam nih.