Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Wednesday, September 7, 2011

Strategi Toyota camry terhadap konspirasi Mercedes Benz

Toyota camry dicipta Jepun spesifikasi dan kualitinya hampir menyaingi Mercedes Benz kenderaan buatan Jerman. Namun harga antara dua kenderaan tersebut agak ketara berbeza

Harga Mercedes boleh mencecah sehingga RM300 000 dan ke atas. Manakala harga Toyota camry pula tidak melebihi RM180 000

Bagaimana Jepun berjaya menghasilkan teknologi yang hampir setara kualitinya dengan kos yang lebih rendah?




Mereka mengkaji keseluruhan ciri-ciri yang ada pada teknologi mercedes dan membina teknologi yang hampir menyamai kualiti  dengan kos yang dapat dikurangkan

toyota camry adalah 'mercedes benz dengan kos yang lebih rendah'







(tanpa modifikasi enjin) mercedes benz mampu memecut sehingga 300km/hr namun toyota camry hanya mampu memecut sehingga 200km/hr



Jepun mengkaji tidak semua orang gila meroyan mahu memecut seperti pelumba ferrari. Maka kos pembuatan enjin dapat dikurangkan.


ciri tak penting berkurang='cut cost'=save budget=kualiti hampir menyamai


Begitu juga dengan 'kita'....memang 'kita' yang berperangai keji ini tidak setara dengan Ahmad syukri Ustaz muda kampung parit botak tu.

Iman tebal di dada, zuhud pada dunia, bersih hati dari noda..

pesen tip top punya manusia..

Namun ce 'kita' try kaji kekurangan diri dan berusaha meningkatkan kualiti diri menuju ke arah kredibiliti Ahmad syukri Ustaz muda kampung parit botak yang berkeperibadian mulia itu...





boleh?





Mercedes Benz =Manusia berahlak dan berkeperibadian mulia
Toyota camry =  Manusia yang berusaha memperbaiki diri
Prodon Personak=Manusia yang....berusaha lah jugak improve....(yeke?)











.

6 comments:

Lea IsNaw! said...

nila la leh beli keta neg

hiro said...

gua dapat apa lu cuba sampaikan..lu memang power!

bujal X said...

Ahmad syukri Ustaz muda kampung parit botak

*siapakah?

MR. SYAH said...

betul tu.. aku setuju..

adrinaqamarina said...

oh~ *panjang*


baca separuh, rasa nak marah sebab "ape benda entry kereta ni time raya3" h eheh



bila sampai bawah baru perasan maksud dye, kena baca balik ni~

mochachichifinaz said...

paham! :)