Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Tuesday, August 16, 2011

Puasa furnace dan haba

Asslammualaikum dan salam Ramadhan semua

Berpuasa sambil bekerja di tempat membahang menuntut kesabaran yang boleh tahan tingginya. Lagi pula godaan dari setan gondol yang berupa manusia tidak berpuasa di sana sini berselindung di sebalik dinding dan port-port strategik. tidak kiralah apa bangsa  sama ada Bangla-rian, Indon-rian mahupun Malay-rian sekalipun yg rata-ratanya juga muslim.

Agak tidak hairan environment ponteng puasa dekat situ memandangkan persekitaran kerja itu sendiri memang  cukup memanggang daging, mengeringkan tekak dan mengontangkan air badan. Aku pun mula-mula hampir-hampir tergadai keimanan untuk turut join sekaki jadi setan. Namun berjaya juga menepis Nafsu dan godaan memuncak.


Tuangan Logam

(Lebih kurang macam ni la mesin leburkan aluminium tersebut)


Panas haba tu memang membahang, boleh bagi cair kulit daging...kalau nak rasa 0.005% api neraka boleh try duduk tepi relau (furnace) tu.

produk kilang ni adalah barangan automotif  (Cover engine, part barangan produa, proton dan kereta2 luar negara).

besi dileburkan kemudian dituang ke acuan. Maka terjadilah part-part tersebut. 

penyesuaian memang sesuatu yang sukar tapi bukan mustahil. Mungkin kadar pengurangan air dalam badan kita cepat jika  bekerja kat tempat macam ni berbanding bekerja kat tempat yang suhunya normal. Tetapi itu tidak bermakna tiada stok air langsung untuk menampung badan untuk berpuasa 

Selagi boleh bertahan kita wajib teruskan, so far dah seminggu lebih ni aku puasa takde pulak mati kehausan, so alhamdulillah dah boleh adapt persekitaran tersebut. 

Kalau nak compare kat arab tu lg la memanjang panas. 

Apesal steady je diorang puasa?

phui! alasan taknak puasa, bulu dah panjang sedepa....lagi mahu ponteng ka?







10 comments:

Titisan Hujan said...

dugaan puasa...

TH yg mgajor ni pn rs xthn haus pe tah lg yg kerja kt tmpt cenggini

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

lu keje kampeni vendor ke??
bile persekitaran panas, badan kuarkan peluh..air dalam badan kurg..sbb tu cpt rasa haus..banding dgn keje opis dalam ekon..xde kuar peluh..

Muntos said...

seriusnya aku mengerti.. keh3

Nveil said...

tau mana panjang sedepa?

Hana Soffelia said...

Alhamdulillah.kuat iman. Besar sungguh cabarannya kn, tp ganjarannya lg besar. Insyallah.

HEROICzero said...

orang kerja berat , payah nak puasa . rukhsah tuh . ha ha ha .

ParkAir said...

Steady betul dapat tahan panas.. sesuai apply keje kat Afrika.

bighagenjo said...

wah! tahniah! hehe. agak bagus jugak ko ni eh tahan napsu.

bighagenjo said...

nah, bagi alamat kat sini hajimesan_kawai@yahoo.com kalau sempat aku anta ko kat raya. :) sempat je rasanya, tapi anta kat malaysia je la.

Jαnnαhツ said...

salam. bagus la dapat tahan godaan bulan puasa.

anyway, kerja kamu deals ngan furnace? cakap pasal furnace and aluminum, teringat kat MAA beranang.

kami pernah ke sana. lawatan industri subjek logam aloi. company tu process aluminum dari scrap metals. companies yang buat kereta dan spare part kereta yang akan beli aluminum ingots tu dari MAA. HONDA pun ade beli gak lau tak silap.


p/s: saya punye thesis deals ngan furnace gak; tube furnace. memang panas. mujur duk lam lab yg ade aircond. syukur.