Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Monday, September 13, 2010

Misteri kehilangan kura2 belaan

Ini bukan kes misteri kehilangan sosilawati yg dipukul sampai mati pastu dibakar tu..tapi kes misteri kehilangan seekor kura2 belaan yg bernama meymo.

tadi kazen aku n family dtg beraya..diorang bwk la kura2 belaan diorang tu..dulu masa mula2 aku jumpa kura2 tu kecik je saiz nya..besar sikit dari ibu jari je..skrg da besar mcm ni..


aku ingat kura2 lembab bab2 berjalan ni..tadi bila lepaskan kura2 tu..bleh tahan laju gak dia berlari..

meymo ni pon berani..aku acah nak belasah dia makin dia nk lawan ada la..bukan nak masuk dalam cengkerang dia..so aku batalkan niat jahat aku tu..gerun plak tgok kuku dia yg panjang tu..mulut dia da standby nk gigit..kalau kena gigit tak pasal2 putus plak jari aku nih..

bila dah d lepaskan tu, merayap la si meymo ke sana ke mari dgn riangnya..mungkin meymo terlalu gembira dapat nikmat kebebasan sbb selama ni duk terperap dlm kotak dia tu..

meymo ni confident diri mmg tinggi..lalu selamba je depan kucing rmh aku.."persetan sama lu!" mungkin meymo berkata mcm tu dlm hati.

ntah mcm mana beberapa lama lepas tu kitorang bleh tak perasan tetiba meymo ilang dari pandangan mata kasar kitorang..

puas la mencari sana sini..aunty aku tu mata da berair dan sebak di dada..kura2 belaan tu da mcm ank dia sendiri..da jaga 3 tahun tuuu..sejak dari dia baby....stailo gak amik anak angkat spesis kura2 kan?

mcm2 cara dan ikhtiar kami smua lakukan utk cari meymo..aku cuba berkomunikasi dgn meymo melalui medium hati ke hati tapi gagal sebab aku tak dpt kesan langsung signal dari meymo..mungkin hati memo tak sesuci hati aku..

kitorang semua mcm da putus asa nk cari meymo, semua tempat da selongkar, bawah peti ais, stor, almari, bawah katil, tandas, parking keta, saluran2 longkang berhampiran, semak samun, luar dalam kwsan rumah smua dah khatam..

operasi mencari d hentikan.

family kazen aku masing2 murung..da jemput mkn masing2 ckp kenyang..

lepas solat asar n lepak2..sambung cari balik sambil muka monyok mcm nak nangis (family kazen aku, bukan aku)


Tetiba


kitorang ternampak jiran aku korek sesuatu dari longkang pastu masukkan ke dalam bakul..

nampak dari jauh..mcm seekor kura2!!

Ape lagi..masing2 semua berlari kat jiran aku tu (aku pon join berlari skali, sbb mcm best je)

bila da tgok dekat2 mmg sah bahawa ia adalah seekor kura2..dah tentu lah kura2 tu meymo sbb mana ada org lain yg bela kura2 kat area rmh aku..

kesian meymo badan itam penuh lumpur dan berbau busuk meloyakan..

jiran aku terjumpa meymo tu dlm longkang pastu dia kaut guna pengorek longkang..seb baik jiran aku tu jumpa..kalau tak ape la nasib si meymo tu nnt

bila da setel basuh si meymo tu bersih2 aunty aku bebel2 kat meymo tu..muka memo tu mcm trauma je..

lepas tu masing2 semua bukan main slera lagi bedal makanan2 yg sejak dari tadi terhidang tapi tak terusik...

meymo tak join mkn sbb dia mkn 1 ari skali je dan mkanan meymo adalah ikan goreng..dia tak layan sayur..ape punya spesis kura2 la..

bila da abis makan2 kazen n family pon berangkat pulang.....

masing2 pulang dengan hati yang tenang..muka berseri2..kalau tak muka masing2 semua monyok je..mata berkaca2 menahan air mata kepiluan..lagi2 aunty aku..

punya lah syg diorang kat meymo..

hehe





mungkin meymo akan jadi hidangan mcm sup kura2 ni kalau kitorang tak jumpa dia


18 comments:

izni said...

hihihihi~~~~
buat sup best nih..^w^

Lya Colours said...

eeeeeee geli la aku tgk sup tuh !!

y@n@ M!B said...

dulu adek aku pn ada bela kura²..apa tah nama dia..haha~

last² kasi lepaskn kt sg perak..? erk..tah mampu ke idak dia hidup dlm sg dgn binatang² liar yg lain..hehh..-__-

plumpy.tootsie said...

anything about this creature...mmg i xsukeeeeeeeee

Dyna Yvonne said...

uwwww...geliiii~
hehe

AyuE SurihanyOt said...

yucks!!sup kura2...


aku geli dowh pegang kura2..haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tahap kejam juga sama ngan kes datuk tu

syahira ariff said...

geli aku nengok sup tu
tp kan,kalau kau cedera dibelasah oleh meymo si kura kura kan,mmg menjadi tajuk hits di akhbar metro la

Myra Arshad (: said...

yeeekk ! sup itu. =,=

Cik Akma said...

hahha mcm comel je kura2 tu siap hilang lg. haha~

Umie Nadhirah said...

errrrrrrrrrrrrrrrr~~~ yuck yuck yuck

J. Love said...

awww.

dulu gua study ada jugak bela budak macam ni 3 ekor. dari diorang besar macam kepala sudu tu, sampai lah besar tapak tgn. gua sayang gila. panggil diorang 'SAYAANNNNGGGG' everytime sampai rumah bila balik dari kelas.

hikhikhik.

diorang jalan memang laju. silap2 boleh terpijak kang sebab dah lost diorang lari ke mana.

hi yayang meymooo!1!1!!!

hamzah ian said...

seyes ke lu ni cari kura2 mcm cari anak??? pergh..

iszieylyanziy said...

hahha,,kelakar gak,,tp ok la tu,,seb bek jmp,,ngee

echah mashuri said...

aiyarkkkk..sup tu mmg marbeles la...geli tekak tgk..huhu

hiro said...

sedap mkn bersama som tam..haha

syahira ariff said...

weii
bila nak update weii

BalqisShafiqa said...

selamat hari raya.
pernah juga hilang kura2 ni.
sampai sekarang x jumpa.
reda je laa kalau kura2 jadi sup cm tu.