Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Saturday, September 11, 2010

tiba2 semua orang pon hebat bersastera

kulihat henpon..tertera satu mesej

"Ramadan awalnya barakah,
pertengahan yang maghfirah
dan hujungnya pelepasan dari api neraka.
jadikan taqwa matlamat kita
salam ramadhan 1403 hijrah"

selamat hari raya aidilfitri moga syawal tahun ini penuh dengan keberkatan




kemudian ku reply mesej tersebut

"ye2..slamat raya..ayat ucapan bukan main suci..ucapan da warak harap2 perangai setan tu dapat la d kurangkan"


bila raya je ucapan madah berhelah, syair, pantun, seloka gurindam menyiat jiwa semua terserlah....yg ganas2 muka pecah rumah, muka brutal pon tak terkecuali mempamerkan kelembutan jiwa.. tak kurang juga yang amalannya suam2 kuku tapi ayat2 ucapan raya mengalahkan imam besar negeri johor masa imam tu bagi khutbah raya..

betapa uniknya budaya raya kita



kan?


hehe

6 comments:

Dyna Yvonne said...

hehe..mkn dalam tu...tp xpe lah,,,hope dibukakan pintu hati mereka selari ngn ape yg ditaip tu..
>_<

Martina Maryline said...

haha... memang dah jadi satu adat.. bukan je time raya... asal je ada kaitan dengan perayaan dan musim bermaafan beramai-ramai, tau bersastera wahahahahahaha...

adrinaqamarina said...

ada tepikir jugak. aduhai. padahal, entah paham ke tak ayat yang diorang type tu, rasa sedap selera je.

y@n@ M!B said...

aah mcm ko lah..terkonpius jap td ingt slh msk blog..hahaha~

ops ops..hr raya xleh mrh²..lalala~ =p

LUMUT said...

normal lah tuh..kang x feel plak kan..
dasar budaya.

izni said...

hakhak..^^