Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Sunday, October 10, 2010

Kenapa berkira sangat?

"Hidup ni jangan lah kita terlalu berkira"

-Sang pujangga AyuL-



Setakat seringgit dua apa lah salah nya skali skala kau bsedekah, tak jatuh miskin la kalau ringan2 kan tangan tu hulur......gi mekdi seminggu 13 kali pastu shoping sakan tak ingat dunia tu terlebih mampu plak?

Kalau setakat membe pegi kedai depan tu sahaja takyah la nak claim minyak motor, kalau dia pergi jauh2 nak mampos mcm pegi UK ke, Nagoya Japan tu logik lah jugak kau claim minyak.

Stakat RM0.33 sen pon tak kan nak masuk buku utang? apesal tak kira sekali berapa jumlah bulu kaki aku?

Setakat aku terkentut di kawasan sempadan kau sejauh 5 sentimeter pon ko nak hangin kan? 5 sentimeter je pon

Setiap sesuatu di muka bumi ni kau kira pakai kalkulator la kan? kalau hak kau terkurang kau dengan sepantas kilat tuntut la kan? kan?


Semua 'hak' kau itu adalah pinjaman sementara d dunia yg fana ini.. bukan boleh bawak mati pon


makin KITA tamak, makin KITA berkira, makin KITA pentingkan diri, sampai mampos la mmg rasa tak cukup





Lagi satu...Apesal berkira sangat nak pass nombor talipon awek2 cun? tau la kau hensem lebih 1 peratus dari aku.

18 comments:

adrinaqamarina said...

wah, marah bebenor ke ne?

Lya Colours said...

haa tang kentut tuh mesti berkira la
kalau setakat angin sepoi2 bahasa di maapkan lg
kalau dah keluar bau petai jering sume, aku pon hangin
hahahaha

y@n@ M!B said...

biasanya yg berkira even 10sen ni accountant lah..sbb tu dorg kaya kut..ngee~

tp aku x berkire...especially bab kentut..ffuhh sgt pemurah lah...bwahahahaha~ =p

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

bekira btol...33sen pun nk bekire?
kl cmtu nk kire hutang budi blh x?

plumpy.tootsie said...

kalau dh tak hensem tu diam2 je arh.hik hik hik :P

Cik Akma said...

berkira sgt ko suh dye duk kat hutan. lek2 sudaaa ;p

Hana Ayra said...

klau berkira btul x yah hidup :)

AyuE SurihanyOt said...

haha...ko tuju kat sapa ni woi...

Linglung said...

gua berkira beb bab2 makwe! lain2 takde hal punya! haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

' JANGAN BERKIRA DENGAN KEKAWAN TAPI KALAU HARI HARI KO YANG KENA KIRA TERPAKSALAH KO BERKIRA KIRA

Kapten Juliet said...

kasi pezen kalkulator kat die ...
harap die paham ...tu pun kalo paham

♥ciK-t0ge ♥ said...

hahaha..
nak no awex ke???
kalo awex umo 30++ tp masih single nk x??
:P gurau jer

echah mashuri said...

gila ade gak org berkira smpai cmtuh..ahah
ak kalo bc entry ko gelak guling wehh..sengal gila!
ko saje kan melebih2 cite neh..ade ke org cmtu??????
kalo ade mst jenis mkn nasi sorok kepala dlm almari !

PinQib said...

isk. napa x lempang3. jer. cakap jer pelempangko ni free ^^

Latest entry di:

Berdialog bersama….

Mai jawab tag!

Gadis Cantik dan….

DuniakuAbstrak said...

rina- saje meroyan

lya- tu kentut tahap ekstrim make over

yana- berkira melampau mmg tak berguna

kamen- hutang budi d bawa mati, tiada tebusan nya.

nenek tootsie- aku mmg tak hemsem tapi taknak diam2.

cik akma- dah suruh dia duduk hutan sorang2 tapi dia taknak

Hana Ayra- kijam jugak ayat tu..tapi cam stailo je sound camtu

AyuE nyot nyot- d tujukan khas untuk kau bleh tak? haha

Linglung- yela tau la hemsem, yela yela.. simpan la sorang2..yela

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o - itu isu lain..tu namanya "muka tembok ari2 mintak d sponsor segala hal"..buat satu entry pasal tu pon best jugak..haha

Kapten Juliet- kasi cik kapten julliet bebel kat dia la..hadiah ngeri tu bagi dia,,bernanah telinga

♥ciK-t0ge ♥- nak jugak takpe aku tak memilih, ok kita nak dating katne ni?

echah- ade chah, kau jangan tak tau spesis camni mmg menjengkelakan. kau jgn jadi mcm ni...

PinQib- pelempang aku mahal kot..

J. Abdullah said...

bengong punye ayul. nak nombor awek rupanya! kahkahkahkah!

tapi kan, gua kat uni dulu ada sorang member agak kamceng jugak yang sumpah gila babi punya berkira dan lokek. kombinasi yang boleh buat naik darah sebab terlalu ridiculous.

50 sen pun memang berkira.

sekarang dah kerja, tapi perangai tetap macam tu. ingatkan, dah kerja, ada duit sendiri kurang sikit pe'el lokek nak mampus tu. haram. langsung tak hilang.

maCy said...

betul! ape pun sabar :)

lily_lolypop said...

hahaha. betol2 setuju
ape lg, pas la no.hp mat2 hensem
xkan tu pon berkire pakcik? hehe