Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Sunday, November 28, 2010

Mari memasak bersama chef AyuL




Ya kawan2 hari ini aku nak share kat korang satu resepi masakan yang amat menyelerakan..

menyelerakan la sangat..kui3

kadang2 kalau free aku masak..kalau free la.. ari tu aku free so aku pon merajinkan diri
aku yg selalu nya pemalas ni untuk masak...


kejadian masak-memasak ni da lama berlalu bila
ntah..skrg baru aku nak cerita..

nama resepi ni

"Ayam sambal hentam ikut suka"

serta

"Sayur kacang diuliti telor"




Ayam sambal hentam ikut suka



Bahan- bahannya adalah
1. Ayam
2. Kentang
3.Bawang putih+merah dikisar
4.Perasa 'cukup rasa'
5. Sambal kisar
6. Gula (Gambar hilang..haha)



Langkah pertama
:
Tumis bawang kisar tu sampai warna bertuka jadi perang..err..betul ke?





Langkah kedua:
Tumis sambal pulak...aku main bedal je ni..hahaha






Langkah ketiga:
Masukkan perasa megi cukup rasa..pihak megi sila bagi aku komisen..grrr




Langkah keempat:

Masukkan gula satu beg kalau nak kena kencing manis, aku masukkan secukup rasa je..secubit dua..masukkan garam sekali..





Langkah kelima:

Masukkan ayam dan kentang dan gaul sehingga sebati..biarkan mereka bersatu hingga ke puncak asmara




Langkah keenam:
Gaul dan biarkan sampai masak..agak2 dalam 20 minit camtu la..api kecikkan..biar sampai masak, bukan sampai hangus..alert.









Sayur kacang diuliti telor



Bahan-bahannya adalah
1. Sebiji telor ayam
2 Sayur Kacang
3. Bawang merah.. (bawang putih da abis plak)




Langkah pertama:
Tumis bawang macam tadi




Langkah kedua:
Masukkan kacang panjang, tengok aku potong sama rata semua...nak rata macam ni kena ukur pakai pembaris..haha





Langkah ketiga:
Masukkan telor, gaul sebati-sebati, garam dan gula jangan dilupakan...masuk sekali..sesedap rasa..termasin termanis kira halal la..hehe








Yosh!! da siap...



Bancuh air oren sejuk untuk menambah feel makan





















Lepas ni aku nak masak ikan patin ni plak..housemate aku bawak balik sebaldi patin..ni yang paling kecik..ada lagi yang besar2..dia memang suka memancing, tapi ikan2 yang dia dapat dia tak masak pon..semua bagi kat member2, jiran2..


Tengok dia jeling kat kamera, pandai posing betul patin ni.. nasib kau
la jadi lauk aku..hahaha




err..camne nak masak patin?





P/S Ni masakan ala2 cincai style je....



Jangan Tekan sini








.

23 comments:

adrinaqamarina said...

abang memang malas masak! grr

tapi kan abang, sedap la pulak nampak. ala,,,,,,, ne mst dapat gen mamak kan abang? hehe,.

adik salu masukkan potato dulu sebab takot nanti tak empuk pulak~

ikan patin apa cerita?

AyuE SurihanyOt said...

huiyoooooooooo...gila terer ko masak weh...jadi sifu aku please please please~


sambal ayam tu aku dah nampak mcm sambal kentang pon ada..ayam cam dah tak nmpak rupa..haha


btw bertuah bini hang nnt...

rAy jR...@...Aliff said...

cissss...ini mncabar kewibaaan wa dlm bidng masak2 nie...tcabar ni,..tcabarrr..!.. kakakakaa..

mintak sket kentang ley??.....lalalallaaa...kakaka

DAUD said...

name xleh blah,
sayur diuliti telur. haha

hiro said...

kalau gua perempuan, gua ayat lu derr..


para gedesss..para ibu tak jeles ke tgok ayul pndai masakkk..ahaah

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
lapo
adakah ayu tu ayu

Dyna Yvonne said...

keh3...
terkeliur pulak aku ni.
mintak sket.
>_<

cintatehO said...

hahaha aku cam was2 je tgk resepi ko ni. mau beramai2 berebut g jamban...

pe2 pn mmg rjn ar ko...nme resepi pn best kacang diuliti telur tp rse xtau la best ke x...hahaha erkkk

Lya Colours said...

walawehh bleh ganti chef wan ni
hahahaa
gilo lah ayul terel
sudikah anda jadi suri rumah saya?
hikhikhik

platipus said...

lelaki idaman malaya la kau lepas ni..sbb pandai msk..grr

ajar aku msk!

Cik Akma said...

weh siot je. asal aku rase ko lg pndai masak ni. huwaaarrghhhh T___T

mR.sYaH said...

hahah... nmpkkan lelaki sekarang mmg semua pandai memasak.. ayam tu nmpk cambest.. sayur tu tak sbb aku xmkn sayur.. hehhe..

MOFASAD said...

entri perempuan

y@n@ M!B said...

gila seksi ko memasak ayul...auwww~ =P

jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

dah tiba masanya lu buat entri tentang cara mengandam..

lebih kewl what?

Afzainizam said...

D♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Kami telah undi blog ko dahhhhh......
uniakuAbstrak

eeeemmmmm Ade magie secukup rasa lahhhh.... mmg hebat kalau chef yang masakkkk.... woooolllauuuuu

PinQib said...

hehe..

dr sini da buley bau wee.. tahniah.. lulus jd cef

Linglung said...

hi chef ayul..nnt majlis kawin gua lu jadi chef mahu?

Hellioz said...

ok.
thumbs up.

DuniakuAbstrak said...

adrinaqamarina- yeke? patot la kentang tu keras ari tu..hahaha

ayue- nasib baik ada rupa sikit dari takde rupa langsung

ray- kau otai kot siap berperang dengan minyak lagi..keh2

DAUD- nama kena la gersang sikit

hiro - jap aku nak bayangkan hiro berbuah dada menggiurkan..hahahaha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o - ayu ayu menawan tertawan..wakaka

Dyna Yvonne- terkeliur tu camne?

cintatehO - haha resepi ni memang bagus untuk lawaskan perut

Lya Colours - sudi sudi..haha

platipus - hentam je dol, try n errror, sakit perut tu perkara biasa..haha

Cik Akma - perasaan kau je tu..

mR.sYaH - makan sayur weh

MOFASAD- no no..haha

yana- makan sorang2 lagi seksi..

alvin- haha tak reti aku

Afzainizam- megi cukup rasa bekap plan

PinQib- kau bau? jauh betuL perbauan kau

Linglung- sakit perut para jemputan kau nanti

Hellioz- idop lagi kau rupanya..haha

Hidayah Ahmad said...

wah ! mcm sedap je ..
nak buat lah juga

Frodo Baggins said...

lu tunjuk gula tu, hingat mau tuang semua.. hahhaha ok wa x reti masak cilake ... mcm sedap

rieyana ynn said...

woooooooowooooooo...jalan ronda blog..terjmpa resepi yg sungguh...best...gigih betul dia masak...ahaks...;d