Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Saturday, April 23, 2011

Maintain prestasi

Janggal

Aku seperti tidak tahu untuk mencoretkan tulisan apa yang sepatutnya d tulis di sini. Rasa seperti kosong. Kadang-kadang kita rasa macam ni kan? ke aku sorang je?

Contohnya aku merupakan seorang perwira yang hebat, boleh melenturkan badan mengelak peluru. Tapi pada suatu hari ketika berhadapan dengan tiga orang penjenayah bersenjatakan pistol, mereka menembak aku bertubi-tubi, aku pun mengelak bertubi-tubi. Pusing ke kiri, lipat badan ke belakang, melompat bergulungan ke kanan, berpusing-pusing pinggang namun akhirnya miss step, peluru menembusi peha kanan lalu aku rebah.

Selalu tak macam tu, kalau normal situation aku akan mengelak semua peluru-peluru tu sambil buat muka paling bangga provokasi. Muka penjahat mulalah sakit hati kerana perasaan rasa dipermainkan.



Nampak tak analoginya?



Ok itu contoh pertama

Contoh kedua pula berbunyi begini,

Aku merupakan seorang pemain badminton yang hebat dan berkemahiran tinggi, semua gerun ketar lutut dan merayu-rayu menangis agar aku tidak smash anu mereka. Ada yang berlari-lari sambil menjerit-jerit ketakutan tatkala melihat kemunculan aku di depan Dewan.

Tapi,

Semalam prestasi permainan merudum, pukul bola masuk court sebelah, kalau sekali tidak mengapa..ni dah pat belas ratus kali. Smash pun tak berapa nak power, kentut aku lagi power. Partner aku dah mula bengkak hati, tumbuk perut aku suruh aku main betul-betul, selalu aku yang tumbuk perut dia suruh main betul-betul. Semua jadi serba tak kena.



Macam itu lah kita kadang-kadang ada zaman kejatuhannya....


Yang power pun boleh down..kalau dapat maintain prestasi tu baru betul-betul power.













.

34 comments:

yusuf mujahidin ™ said...

ade la benda yg kacau jiwa tu..


hehe

lea said...

cmtu kena pergi bertapa
untuk tingkatkan prestasi..ngeh3

MATAHARI said...

macam graf sin. bergelombang pada kadar 1, 0, dan -1.


dan aku selalu begitu, dalam mendapatkan 1, melalui fasa -1, dan kembali pada 0 dan mencapai 1.

Raihana Izzati said...

:)

sama.

Kadang2 kita hilang rentak. Maybe ada benda yg menganggu or sebab ada sekelompok manusia yang mengJUDGE. and kita tak boleh.

Take time. Selama yang nak :)

rafiq said...

smash nak ke situ je. ganas betul tahap prestasi dia.

Super Porn-Star said...

filem mami pun sejak kebelakangan ni makin tak laku. takut juga dihalau dari industri perfileman... tsk! tsk! :'(

- koroe - said...

ermm.. kena kurangkan tengok benda lucah ni.



tak elok tengok benda lucah sebelum main bedminten. pantang larang nih. congwey yang cakap

echah mashuri said...

ape tuh.dalam benor.tak tercapai dek akalku.hehe

ayul!rindu nak baca entri ko :D

DuniakuAbstrak said...

echah - patut aku yang rindu nak baca entri kau..kau gi mana woi? sila tadah lutut aku nak karate dengan cermat

areleaf said...

tak konsisten lu ni,tu yang jadi sampai camni..

Hansyirah Takezur said...

ko tulis novel la..
ayat besh! :D

Melda Mohd said...

Bukan mudah jadi orang hebat. Tahniah lah. =)

delarocha said...

kehidupan ada pasang dan surutnya

Nveil said...

okay. faham.
ambil masa kau bai. :)

ghost writer said...

aku faham apa yang kau rasa tuh...eh,sebenarnya aku kadang2 rasa macam tuh gak.

aku bayangkan aku seorang ahli politik yang punya banglo mewah atas bukit,suatu hari tanah runtuh dan menghancurkan bangloku...sekarang aku tinggal di rumah teres gred B.

tak semua mampu bertahan.

DuniakuAbstrak said...

ghost writer - nasib baik kau terselamat dari terkorban sekali, dapatlah kau bina banglo baru...keh3

DuniakuAbstrak said...

yusuf mujahidin - fenomena 'Distortion' mungkin melanda tanpa disedari

lea - bertapa pun tidak berguna kalau mode malang tu dah activated

MATAHARI - tu ok lagi, kadar kesialan masih konsisten -1, ni aku kadang-kadang -100, -300, -8juta..

Raihana Izzati - Hilang rentak tu banyak puncanya, kadang-kadang aku sendiri pun tak tahu penyebabnya, mari kita menari rentak poco-poco?

rafiq - kau tahu..perasaan berjaya smash anu pihak lawan tu satu kejayaan yang tiada tolok bandingnya, kalau berjaya smash tu bersamaan seperti dah menang straight set game, orang ramai bersorak perasaan kami pun gembira. Tapi kalau anu sendiri di smash pihak lawan rasa macam gampang tak terkata.

Super Porn-Star - udah-udah la tu bawak bertaubat, pencen dari bidang perlucahan, balik kampung tanam sayur lagi pebuh berkat hidup tu mami..

areleaf - payah nak konsisten ni, itu memang kelemahan aku, kalau power, power bukan main nak mampos, kalau merosot, performance down habis sehabis-habisnya, ape pun takde yang tinggal dah, ia mencangkupi segala macam pekerjaan yang aku lakukan.

Hansyirah Takezur - ilmu pernovelan tak cukup lagi, lagipun aku ni pemalas, kang terbit novel separuh jalan, separuh lagi suruh readers completekan..haha..lagi satu aku ni kalau bikin cerita semuanya anti klimaks..semua nya ejakulasi pra-matang..kejadah nak buat novel kalau macam tu?

Melda Mohd - kau percaya ke aku hebat? jangan percaya bulat-bulat apa yang aku tulis, semuanya propaganda semata-mata..hahahaha..

ok tak semua..



delarocha - benar tuan hamba, air pasang pagi surut pukul lima, nyonya bangun pagi kalau bangun tengok prestasi aku yang surut pun boleh gelak sampai terbarai.

Nveil - masa sedang di ambil bai.. ngehehe..

DuniakuAbstrak said...

- koroe - la koroe kau tertinggal bas..kah3 jangan kecik hati menangis lepas tu tumbuk dinding, aku tak sengaja..

woih takde kena mengena dengan tengok benda lucah...kejadah aku nak tengok perempuan bogel lepas tu bersukan?

JIJI YU said...

terkadang ade sesuatu yang merudumkan kita..

Farhan Zulhusmi said...

kesimpulanya...hidup ini macam roda...kadang2 kita diatas...kadang2 kita dibawah...

Lya Colours said...

kene sentiasa asah stamina baru power. hihi

Naddia said...

kau piyed ke?

DuniakuAbstrak said...

JIJI YU - ya, kena layan keruduman dengan tabah

Farhan Zulhusmi - harap roda itu berputar, jangan tersekat sudah..parah nanti

Lya Colours - betul...betul asah sampai tajam berkilat..keh3

Naddia - period keluar celah mana? celah jubur?

maCy said...

ada musim naik turunnya....

sabar ya

DuniakuAbstrak said...

maCy - baik cik macy intan payung

gglit said...

jadi...perlukan rehat seketika mungkin...agar hati kau tidak lagi berkeceramuk...

Titisan Hujan said...

gedebak..gedebuk...
bese la tu.ni la namanye khidupan
ade naik turun.kn?
wink!!

adrinaqamarina said...

tak la, i kalau lawan musuh, tak pernah kalah.

haha,

statement giler bongkak

T____T

ouh sebab tu laa ponteng. *baling telur*
:P

dindingkosong said...

jatuh bangun, rencah kehidupan...

bighagenjo said...

haha! woi, normal lah tu der.. nak tau lebih lanjut, sila tanya aku. haha.

Berto said...

yes, aku merasa apa yg kau rasa ni, seriyes. ada ubatnya x?

orang panggil aku mun. said...

contoh terakhir.

macam kau main tali skipping,pastu kau terjatuh bersimpuh.

xpe.aku faham.

DAUD said...

hidup umpama roda.

Nveil said...

ah, bilalah piala ISTAF nak main semula.