Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Saturday, March 12, 2011

Ego

Anak: Bapak, tak eLok buang masa meLepak dekat Luar time maghrib-maghrib macam ni
Bapak: Kurang ajar punya anak!! Pang!!!


Adik: Kakak, tak senonoh La pakai baju ketat nampak Lurah dada tu
Kakak: Kau jangan nak menyibuk, kau budak Lagi ape kau tau


Anak murid: Cikgu, kurang manis kaLau perempuan pakai geLang kaki.
Cikgu montok: Kamu jangan nak tunjuk pandai nak mengajar saya


Pekerja: Ternyata keputusan Bos sebeLum ini banyak merugikan wang syarikat
Bos: Baru setahun jagung bekerja  ada hati nak tunjuk pandai.





Ego







Sebagai orang tua yang merasa memiliki kuasa ke atas anak-anak, sebagai seorang Bos yang merasa memiliki kuasa ke atas orang bawahan, sebagai suami yang merasa memiliki kuasa lebih tinggi berbanding  isteri. 


Mana boLeh mereka tegur aku, jatuh La maruah aku!! 





Terlepas dari apa pun yang kita sandang pada diri kita, sebenarnya ego diri kita lah yang harus kita kuasai. Bukan hal-hal diluar diri kita yang terLaLu kita fokuskan. Apapun yang terjadi di lingkungan kita, situasi dan keadaan yang ada disekitar kita, tetaplah kita mampu menguasai diri kita  terlebih dahulu.  



 
seteLah itu,

baruLah kekhiLafan yang ditegur oLeh orang Lain mudah untuk kita terima











.

25 comments:

MATAHARI said...

noted.

=]

adrinaqamarina said...

abanggggggggggggggggggggg!

.:: yUki a.k.a f@Ra ::. said...

terbayek entry nih!

Hansyirah Takezur said...

yerp.. Ego.. ttu la yg huru hara dunia... hmm

~fais~ said...

sape ego??? sape??? ak x..orang lain r 2.

JIJI YU said...

katenye sorang ulama..nak ubati ego ni sonang je..basuh jamban

lea said...

malu nak akui kesilapan sendiri

echah mashuri said...

ego tu satu penyakitt yg xde ubat melainkan dri sndiri yg tersedar.huhuh

bunga said...

betul..bunga setuju..ego..ko ego x??haha.//

Naddia said...

adek "abg tak hensem la kai boxer g 7E"

abg "kalo camtu adek pkai la sekali"

adek beradek yg muhibbah..

AWAK YANG MANIS

Dark Half said...

manusia tinggi ego tak boleh ditegur dgn lisan, lagi mencanak egonya

kantoikan dia dgn perbuatan sendiri

hacimun said...

ego tu sejenis makanan ke?macam xsedap je.

ee yek

shizuka said...

lelaki makhluk paling ego!setuju?

DuniakuAbstrak said...

shizuka-tak setujuuuuu!!!

ego kan aku? ego kan aku? keh3

Lya Colours said...

ehh bapak eh x dgr azan maghrib agknya

medmozel leya said...

wah!!! ayul ke ni???
sungguh matang berbicara melalui tarian pena...awww!! i lap u forever :D

cintatehO said...

kalu dr segi jantina la...lelaki lg tgi egonya dr perempuan...ngee3x

Berto said...

penuh keinsafan, lps ni aku cuba kurangkan ego aku

YanaMIB said...

aku pn ego gak..ko yg ajar..lalala =P

za petrelli said...

waalla weyh.. terbaek lah cara ko sampaikan.. lime bintang utk anda.

mahu biintang ke mahu matahari?

DuniakuAbstrak said...

aku mahu za petrelli 5 kiLo

bungkus dia eLok-eLok

DuniakuAbstrak said...

MATAHARI - you know better

adrinaqamarina - bosa nya dia nganga..

.:: yUki a.k.a f@Ra ::. - sampai maksud?

Hansyirah Takezur - benda-benda yang pincang memang mengahuru-hara kan

~fais~ - heh

JIJI YU - kasi sentaL sampai Licin

lea - berbogeL tak maLu puLak

echah mashuri - bengkak bibir satu penyakit jugak kan?

bunga - mesti La aku ego

Naddia - kau memang super sengaL

Dark Half - dah kantoi pun tetap ego kaLau dah memang egogoL giLa

hacimun - tak ah ego tu penumbuk padu di rusuk kiri atas perut sikit

Lya Colours - pekak

medmozel leya - I Lap u forever too, ok biLa nak bLanja aku kfc ni?

cintatehO - tidak juga wahai cik wiyah

Berto - gud, cuba is better than tidak

YanaMIB - cet, aku puLak..

kema said...

haha~ betol2..alasan xnk dgr teguran org lg muda "org tua lebih byk mkn garam"..haa mmg byk mkn garam pun,sb tuh lah smpai kne darah tinggi...

Cik Akma said...

setuju. ape salahnye dgr teguran org. mmg lah setahun jagung tp ade gak kebenaran. kan? hee :D

PinQib said...

emm.
setiap situasi ampa tu macam penah je ak tgk dan alami.. =)
eh bukan ak