Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Monday, June 14, 2010

Ape itu "feltcraft"?



Hasil gabungan gmbr2 d atas aku amik dari link2 d bawah ini…
Kalo korang nk blaja wat benda “feltcraft” ni korang bleh la skodeng link2 yg aku bg ni..kat situ korang bleh dpt lg byk info..gadis2 kakijahit suka la benda2 mcm ni..



Kali ni aku nk share pasal “feltcraft” ngan korang, mungkin ada antara korang yg dah tau ape benda nya “feltcraft” nih. Masa memula aku jumpa bnda ni aku panggil dia “benda doll”.. doll d sni bmaksud ank patung bukan nya sarip dol mahupun dol said..ntah camne bleh spontan tkeluar pkataan “benda doll” tu….

Dulu aku igt “feltcraft” ni just buat “benda doll” je..rupa2 nya seni “feltcraft” ni bleh mghasilkan bmacam2 jenis produk dan barangan asalkan si pembuatnya kreatif.
Ok la first aku nk bgtau scara ringkas ape maksud “feltcraft”.. “feltcraft” ni sbenarnya adalah projek kraftangan yg d perbuat daripada bahan2 pakaian sperti kain, manik2, butang, benang,
dan yg se-spesis dengannya. Macam2 bentuk “feltcraft” boleh dihasilkan bergantung kpd kreativiti pembuat “feltcraft” tsebut. Yg aku tau “feltcraft” ade beberapa kategori mcm ‘Wet felt making’ dan ‘Needle felt making’..tu je yg aku tau, mungkin ade jenis lain..
Yg aku nk share ngan korang ni adelah kategori ‘Needle felt making’… “feltcraft” dihasilkan dgn meggunakan jarum(secara jahitan)


Ni contoh2 “feltcraft” …



Smuanya d perbuat daripada kain..jgn la plak korang tuang air dlm cawan tu..bocor la jwb nya..senduk tu plak x bleh d gunakan utk memasak..mugkin bleh d gunakan utk melempang member korang..lempang member guna senduk “feltcraft”, kan seni namanya tu..



Hah beg n topi ni bleh d gunakan utk bjalan2 dn semasa korang shoping..gler glamor topi tu siap ade bijik2 bulat d sana sni…




Tak smua “feltcraft” ni bleh d gunakan..ade yg d jadikan sekadar utk hiasan semata2..ni plak kek yg nmpk lazat d mata tapi tidak d mulut…tak bleh makan..kecuali kalo korang mmg spesis mkn kain..





Ni contoh buku sebagai rujukan kalo korang nk blaja wat “feltcraft”..
Feltcraft: Making Dolls, Gifts and Toys
by Petra Berger

Hah ni la dia “benda doll” yg aku maksudkan..aku beli dari membe aku..hand mate ni beb..bnda ni bleh d jadikan sbg kincin, gantung kat almari, anting2(erk bleh ke?) Korang jgn slh fhm..gler jambu kalo aku pkai.. x macho la..aku beli “benda doll” ni sbb nk bg kat seseorg..(^__^)



Entry ini ade sambungan..aku nk expose kat korang sape pembuat “feltcraft” aku nih..hehe..


26 comments:

medmozel leya said...

i like this entry!! ad improvement..nmpak tersusun n da pndai pancing nmpak!! hehhe..x sabr nak tnggu next entry :)

DuniakuAbstrak said...

hohoho..tq2..pancing mengena la ni? wakakaka

q-nizam said...

kreatif lor..cam mane ek nak buat..buat kan sy 1 lar ...buleh?

Sya Syazana said...

wah..sumenye comel2 belaka~~

DuniakuAbstrak said...

haha aku x bleh wat..membe aku bleh..ko order la ngan dia..

DuniakuAbstrak said...

betui2..tmasuk la owner blog nih..haha

Izyan Nadiah said...

alala..comeinye..hehhe :D

princeduyong said...

cantik...

Ery Farieha said...

comel wey
hadiahkan la kat aku
ngahahaha =P

DuniakuAbstrak said...

Ery Farieha-kalo aku jadi jutawan bleh la aku beramal hadiah kat kawan2..haha

~aSHa~ said...

buat ni kena kretip...teruskan kekreatifan itu...ehehe

DuniakuAbstrak said...

yeah bebeh..kekretipan cuba d tnjolkan d sni..tq ~aSHa~ (^_^)

meowwmania said...

cute lor, kreatif!

teringin gak tp malas nk buat camana tu huhuu~

DuniakuAbstrak said...

kalo malas beli je la..meeooww..hehe

-telordibasuh- said...

haha..wa ayul rambut dah panjang hahaha

Linglung said...

mana hasil feltcraft yg lu buat sendiri..gua nak tgk jugak ;p

DuniakuAbstrak said...

haha kalo aku buat jadi kainburukcraft kot..

fndrocka said...

aku reti membeli secara kreatif ja.tgn takde seni

Latest Entri : Peluk Cium Romantiklah sangat

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ade buku katalog x?
cm best la..hehe

DuniakuAbstrak said...

fndrocka - haha ok la tu ade gak kekreatifan d situ. Gaya penulisan ko seni..hee

xtionkamen - xde..T_T sila rujuk website yg telah aku lampirkan..kalo btul2 nk order je kat membe aku..hee

enyheartsdiamond said...

teringin nak buat.. tp tak kreatif.. :)

izni said...

sy dh try buat satu..
nk tgok..?
kikikiki..^^

DuniakuAbstrak said...

enyheartsdiamond -haha xpe bleh blaja..pelan2 kayuh

izni- mane? mesti la nak tgok..haha

izni said...

hehe..
btul2 nk tgok ker..?

KFunC said...

laa...aku xpernah tau pun ada pkataan feltcraft nih..haha

|| KFunC Blog ||

DuniakuAbstrak said...

KFunC- haha dulu pon aku x tau..