Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Wednesday, August 11, 2010

Maintain sengal biarpun perut di bedah



This entry specially created for my gegurl fren named amalina..eh apesal aku ckp bhasa omputih ni? da la grammar tuggang langgang..nnt lady j.lop mrh broken2 eglish ..

korang nampak tak gambar manusia yg aku paparkan kat atas ni? nama dia amalina..dulu kat skolah kitorang panggil dia amal gonjeng..sbb dia 'sgt gila'..kelakar nak mampos..aku saspek dia mgalami renjatan elektrik masa kecik2, so otak ada short sikit....

dia baru lepas kena bedah...sbb apendiks..dia tak bleh ketawa2..kalau tak, sakit la..perut gegar2..bleh terkoyak bekas operate tu... mmg payah..sbb hobi dia ketawa dan hdup dia mmg d kelilingi dgn rakan2 yg sengal n always wat lawak..tapi aku tak sengal..aku normal..percaya lah..

Harap ko tabah amal meghadapi dugaan yg besar nih!!


AMAL, AKU CURIK ENTRI KO KEJAP..HAHAHA


sahur ikan masak kicap.

Salam 1 ramadhan untuk semua. Bersua lagi kita di rancangan Mari berbuka yang diadaptasikan daripada rancangan Mari Mengaji. Ironi sungguh.

Berbalik ke landasan, memang dah lama sangat aku rasa tak tulis blog. Dia pnya lama ibarat Malaysia ni dah merdeka tiga kali. Ibaratnya daripada elok elok tema 1 Malaysia,agaknya dah maju kedepan ke tema 3 Malaysia. Cik puan dan cik laki semua nampak kan ke’exxagerate’an saya disitu. Waima pun, saya tak pernah berniat untuk tinggalkan dunia blogging ini. Maklumlah, duit kwsp belum cukup untuk menampung pembelian bmw 5series lagi. Duit SSPN anak2 pun baru saja berjumlah RM4.15. penipuan besar itu.

Bukan apa nyah, kerja sibuk bagai. Hari2 pun nak kena duduk ngadap pc dan kalkulator besar gabak kat opis tu. Kadang ada juga rasa nak termuntah atas kalkulator gabak tersebut. Tapi mengenangkan itu semua hak syarikat, dan aku juga tak suka nak menyusahkan aci-aci pembersih syarikat, aku batalkan je niat tak murni aku itu dengan memakan gula2 berangin atau nyaman.

Berita paling terbaru tentang aku (sumber dari BERNAMA), aku telah termasuk ke dalam hospital akibat kekejangan perut yang melampau. TERmasuk disitu bermaksud, aku tak rela tapi segalanya berlaku terlalu pantas. Oh apakah. Bagai disiat kulit kerbau, sapi pula yang terasa. Serius. Aku masuk hospital, aku kena undergo operation. Dan ya, hari ini aku telah berada di rumahku tapak kakiku. Usah kau dan kau Tanya lagi waktu2 getir pembedahan aku itu. Nehi pyaar karena. Sakitnya aduhai rasa macam nak tendang je perut doctor tu. Tapi aku ini jenis orangnya yang mengenang budi walau setitik nila dicurahkan. Maka niat murni itu aku tarik balik, dan aku terus menggigil tahan sakit demi doctor tercinta. Tapi sumpah menggigil bai dia punya sakit. Sumpah aku tak mau sakit lagi. Sumpah aku menyesal masuk hospital. Sumpah sumpah betukar warna. *elemen binatang diselitkan sedikit*

Tapi dari situ, aku rasa aku boleh dikategorikan seorang perempuan yang gagah sebab mampu menghadapinya seorang diri, tanpa ada suami menemani disisi, memegang tangan aku dan berkata “PUSH!PUSH!”. push push apebendealahnye aku bukan beranak pon. Appendix je kot. Tapi kira mantap jugakla sebab mampu tidur dan menahan menggigil kesakitan dan tak boleh tidur malam menanggung seorang diri. Tragis tak. Angguk je. Jadi aku anggap ini semua dugaan dari Allah. Baru sikit dia nak bagi, jadi aku terima apa saja takdirnya. Aku harap dengan kesakitan yang aku alami, dosa dosa aku yang silam Tuhan dah ampunkan.

Aku adalah satu contoh terbaik seorang manusia yang hanya ingat Tuhan bila ditimpa musibah. Aku percaya ramai lagi kat luar sana yang sama macam aku. Cuma yang membezakan adalah ego atau tidaknya dia untuk mengaku tentang kelemahan sendiri. Aku insan yang lemah. Bila tiba waktu sakit dan susah baru mula mencari Allah. Merangkak2 mencari sejadah. Menggigil gigil tangan menadah tangan memohon diberi kesihatan dan kesenangan. Menitik laju air mata mengenangkan musibah yang dating menimpa. Cuma itu yang aku dapat belajar dari apa yang terjadi. Terima kasih, Allah.

Selamat berpuasa semua, semoga RAmadhan tahun ini membawa lebih keberkatan dari tahun2 yang lalu, InsyaAllah. Amin.. ;)



1.AMAL CEPAT SEMBUH

2.JANGAN KETAWA...CUTI KETAWA SAMPAI KO BETUL2 SIHAT

3.JANGAN SEDIH2..

4.JANGAN BUAT2 LUPA MAKAN UBAT..SIKU KANG

5.JANGAN MEROYAN SGT..SIKIT2 TAKPE

6.JANGAN PANDANG BELAKANG..erk

7.ADA BANYAK LAGI JANGAN TAPI AKU MALAS TULIS







(^_^)


24 comments:

adrinaqamarina said...

moga beliau cepat sembuh dan boley gelak3 ag :D

adrinaqamarina said...

lupa nak cakap, request entry satu juga untuk adik =)

AyuE SurihanyOt said...

aku ingt kau yg sakit..aku dah risau terok dah weh...hehe


semoga beliau cepat sembuh k..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

hahahaha.apendiks kot.maybe tak bahaya.eh entah.aku bukan doktor wei.

Razman said...

kiranye ko wat entri ni dalam usaha nak ayat die kan?haha

Lya Colours said...

jgn ketawa
nnt kene juallll

MOFASAD said...

semoga amal cepat sihat.. kims salam kat dia ok!

AmalinaOmar said...

waalaikumussalam..
ade lagi cewek ganteng mau ngirimin salam buat aku? haha. aku nak gelak guling2 gak. idup tak bermakna tanpa secebis gelak. ini salah satu rukun tetangga.

DuniakuAbstrak said...

rina- moga2 begitulah

rina- haha da amik borang entry lom? sila amik kat kaunter

ayue- apesal ko risau sgt aku yg dibedah? syg gak ko kat aku kan? hahaha

razi- banyak la ko tak bahaya, meh aku belah perut ko pastu potong daging yg tak guna pastu jahit balik..tgok bahaya tak bahaya..

razman perasan kacak- niat aku suci nk bagi smgt kat kwn aku..aku ayat awek aku sorang je..cukup la sorang awek..ramai2 kang pening pale aku nk jaga

Lya- yeke? ko slalu ketawa kan? bape harga ko? aku nak beli

Mofasad- hah dia da jwb da salam ko..haha

Amal gonjeng- da makan ubat lom? nnt terbarai perut ko..baru ko tau..

Berd said...

ADA BANYAK LAGI JANGAN TAPI AKU MALAS TULIS

gua terbaca 'ada banyak lagi jantan tapi aku malas tulis'. masa tu gua ingat lu gay.

Cik Akma said...

samat bpuasaaa :)

DuniakuAbstrak said...

Berd - hahaha...siot je..ke dlm kepala ko asyik terigt perkataan jantan je? org tulis jambatan pon ko igt jantan..

Cik Akma- yeee..slamattt.. =)

bukan penggoda said...

hahaha. kem slm kt awek ko yg sorg tu. huu~


pasni sila tules pasal aku pula. ini bkn permintaan tp arahan. ok. bai.

fnd said...

Aku pernah kena apendix dulu...perghhhh..sakit nak beranak wa cakap lu..nanti lu tgklah kesan bedah kat belah kanan perut amalina tu pnjg mana..kat perut tp hampir2 ke pelviks jugaklah kut

Fndrocka.wordpress.com

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

rugi kang boleh beranak duat tiga org je

DuniakuAbstrak said...

ika - kem salam? kem coklat ke henbeg ke, baru dia suka

fnd- bengong, bleh plak aku selak baju dia nk tgok bekas parut..silap2 muka aku yg berparut kena tetak dgn bapak dia

brutal- aku da tanya, dia ckp ok..nk buat spuluh anak pon ok...taktau la, tu dia ckp..

fiQ Froz said...

semoga dia sehat baca entry ni..hehe

john bert said...

anak omar yang gerek ni sesuai jadi mafii kau. taknak cuba nasib?

echah mashuri said...

moge dia boleh ber sengal-sengalan lg bile da smbuh nnti..hee

J. Love said...

lu suke peperli gua cenggini tau!

btw, dia kena buang appendix tu sebab apa? makan pedas ek?

DuniakuAbstrak said...

J. Love - jgn la mrh..ai perli2 manja je..keh3

ntah la aku tak tanya plak..ade org ckp punca appedix d sebabkan biji buah la..tak sure plak dia kena appendix sbb apa.

DuniakuAbstrak said...

echah mashuri - tak sembuh pon dia da bersengal2 lan dah..

john bert - aku malas cuba2..ape kata ko cuba..

fiQ Froz - kalau lah entry aku bleh menyembuhkan penyakit..

izni said...

fuhhh~~~~~
b0leh lagi bersengal-sengalan..
memang izni tabik spring..
hihihihihi..^^,

lily_lolypop said...

smoge kwn cpt sembuh.
wah. sme goes to me lah .
hehehe.tp long2 tyme ago lah..
haha.
patut beriya tye td kat ym..
rerupe ade member dye pon kene gak ..
hhehehehe

mmg sakit woo.
sbr ye amal ku syg..(mcm dh lme kenal pulok)
:)