Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Thursday, July 22, 2010

Dinding kebodohan



"manusia tidak akan mendengar dari orang lain tentang apa yang mereka TIDAK MAHU dengar
"

Dinding kebodohan adalah satu tindakan menidakkan diri untuk mendengar pandangan orang lain..

bulat2 menolak tanpa mendengar, memikir, mengkaji dan menganalisa pandangan orang lain..

sering memekakkan telinga dan sukar utk menerima pandangan dan nasihat dari orang lain..

beranggapan bahawa sudah cukup hebat dan bijak dari segala aspek..

Lebih2 lagi sekiranya BERANGGAPAN bahawa orang yang memberi pandangan atau teguran itu rendah level dan IQ nya

Lebih2 lagi jika memang sudah otai dalam hal tersebut..

'Dinding kebodohan' bukan bermaksud orang tersebut yang bodoh, boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tak kira bijak pandai, professor, atau pekebun teh..tapi...TINDAKAN nya yang tidak mahu mendengar pandangan orang lain itu yang dipanggil sebagai Dinding kebodohan..

perkara ini terjadi ke atas diri seseorang tanpa beliau menyedarinya...

juga terjadi ke atas diri orang yang da sedar tentang 'Dinding kebodohan' ni tapi tetap mempertahankan dinding nya yang bodoh itu...

memang..mungkin dalam 10 perkara yg d sampaikan hanya ada 1 perkara sahaja yg betul, dan 1 perkara itulah kunci kepada banyak hal

rugi kan kalau tak dengar?

cara yg terbaik dengar, fikir dan kaji...daripada block terus. mungkin tak semuanya bleh pakai..tapi ada ilmu di situ..

walau bijak mana pon kita..walau hebat mana pun kita..kita tetap manusia, bukan Tuhan =)

credit to
--->> sangpelangi
--->>Dr. Takeshi Yoro


21 comments:

john bert said...

kiranya, dinding tu yg bodoh ye?

Lya Colours said...

ni terlebih pandai pon susah sampai xnak dgr pendapat @ pandangan org lain kan

manusia skrg mcm2 hal kan

@yuE said...

ok cepat dengar aku membebel.....

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

dinding kebodohan??

omaigod........

Dyna Yvonne said...

human being are not perfect~
itu mmg pasti~


>_<

bukan penggoda said...

ckp siang pndg2, ckp mlm dgr2.

ada kne mengena x? hee~

J. Love said...

okeh okeh. gua syak ni sebab gua tak dapat straight A1 time SPM dulu. bukan salah gua. salah dinding bilik gua time gua study tu la kan?

hiro said...

gua rasa ada budak buat vandalisme, tulis kt diding itu dgn graviti yg menarik. BODOH. sangat art.

Frodo Baggins said...

wa rasa dinding bilik tido sangat bertuah. boleh tgok org romen secara live! wa ske dinding!!


>>___<<

¶A.K.I¶ said...

hurmmm... menarik!
susahkan ada manusia yg payah untuk ditegur.
silap silap org yg nak ditegur malu.
sbb takot org laen sangka blagak bijak.
sum1 say go with the flow... but sumtimes.. kte kne decidew wat bes untuk kemajuan diri kita~ kn?

Keretapi said...

sangat takut kalau tanpa sedar kita dah ditutup oleh diding kebodohan ni.

biasanya kita tak perasan kan? biasalah, ego tu tinggi, lain semua tak nampak dah.

kalau dah duduk belakang dinding kebodohan tu, alamatnya susahlah nak jadi terbuka. makin bongkak adelah kot.

DuniakuAbstrak said...

john bert - ntah la john, better ko baca blek semula..haha

Lya Colours - lumrah, semua bergantung kpd diri sama ada nk jadi mcm tu ke tak.

@yuE - jom lawan bebel la..sape paling kuat bebel dia menang

kamen - o my goat...

Dyna Yvonne - aku alien, kira perfect tak?

bukan penggoda - ikut ko la.. ko nk ckp dlm kelambu pon aku rilek je..

J. Love - haha dinding ko malas belaja, tak fokus kepada pelajaran..

hiro - budak tu Hiro kan? Hiro mmg nakal

Frodo Baggins - baik ko jadi dinding la frodo, dapat tgok org romen2.

¶A.K.I¶ - better prefer decide yg tbaik utk diri kita, kita d kurniakan akal utk berfikir. jgn sia2 kan anugerah terhebat itu.

Keretapi - kalau kita humble, benda tu takkan terjadi kat kita =)

hiro said...

keh2..gua nak lukis kereta pun dh jadi mcm coli, mmg xberbakat art..keh2.

hellioz said...

dinding rumah xde ke?

gyahahahahah~

Linglung said...

jangan jadi bodoh mcm dinding :p

Berd said...

bodoh sombong namanya.

DuniakuAbstrak said...

hiro - kire art gak la tu..art coli

hellioz - ada, dinding rumah lagi bijak

Linglung - pecahkan dinding tu.. heh

Berd - yup, dah la bodoh, sombong plak tu..

syaf said...

terbaekk

syaf said...

betul tuh...sokong...dinding kebodohan...aku ku suarakan pada pelusuk office ku

syaf said...

ade yg payah ditegur, ade yg senang, aku pon x taw aku yg mane....dinding!!!!

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

good info.yes i mean it!