Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Monday, February 21, 2011

Aku anak Jawa



Mak aku Jawa AsLi, bapak aku jawa separuh, mereka bergabung Lalu meLetuP!! ok bukan, tu Lagu Adam dan Stacy, maK dan bapak aku bergabung Lalu terhasiLLah aku...idung aku kembang kuLit aku hitam , waLaupun aku tidak sekacak Dr Rozmey namun aku tetap bersyukur diLahirkan ke bumi yang penuh dengan kepaLsuan ini.

WaLaupun aku berketurunan Jawa maLangnya aku tidak berkemahiran untuk bertutur daLam bahasa jawa. Setiap kaLi puLang ke rumah embah (nenek) aku hanya mampu ternganga Luas-Luas sambiL memerhatikan mak dan nenek aku speaking daLam bahasa Jawa. DuLu aku bersemangat untuk beLajar bahasa jaWa, punyaLah semangat siap standby buku kosong untuk tuLis perkataan-perkataan jawa yang aku tak faham...namun semangat itu hanya hangat-hangat tahi ungka Laut, sampai ke sudah tak khatam pun iLmu bahasa jaWa. Aku berasa merupakan satu kerugian kaLau sekiranya aku tidak mewarisi bahasa jawa ni. Jauh di Lubuk hati aku yang suci murni ini  aku pasti suatu hari nanti aku akan menguasai bahasa Jawa ...kau tunggu!! kau tungu!! hiyyaaargghh!!!




ok, kembaLi tenang




Sesiapa yang merasakan dirinya adaLah berketurunan jawa siLaLah menjoinkan diri ke blog jawa malaya, bLog yang ditubuhkan oLeh encik ayam goLek, aku baru je Join tadi meh ramai-ramai Join the cLub..hohoho






p/s kaLau nak Layan Lagu jawa siLa ke sini

p/s/s Serius aku tak faham apa dia tuLis kat BLog jaWa  dia ni

p/s/s/s  Dr Rozmey kacak doL, dia kacak sebab ada rambut cendawan. Kau ada rambut cendawan? haa takde kan? dengki La tu...













.

20 comments:

echah mashuri said...

yg ni kena tujuk 'bukti'jugak ke yg mgatakan ko tuh jowol.(merujuk pada entri lepas)



wehhh.aku suka orgt jwa.aku suka tempe.aku suka sambal kicappp.aku sukaaa bahasa jawa.aku sukaaaaa...


ok.

assalamualaikum.

-li.zue- said...

ingat jawa, ingat tempe! *woohoo.bley buat tagline! ;)


hye ayul!

JIJI YU said...

wohoo...aku rase cam nak belajo je bahase ni..

JIJI YU said...

wohoo...aku rase cam nak belajo je bahase ni..

cik ciput said...

org jawa rupanya..hehe

Lya Colours said...

adalah 1 kerugian kalau kita tak dapat mendalami keturunan kita kan. aku ada la sket keturunan jawa tapi macam dah jauh2 la sebab sgt sedikit rasanya dlm family2 kami yg bertutur jawa ni. aku haramm tak reti

bunga said...

jawo tetap dihati..haha..

mR.sYaH said...

kawan aku jawa totok.. tp dia xde blog nak join.. hehe..

nur anis said...

aku pun jawa jugak..sebab mak ayah aku dua2 jawa asli, memang paham la apa diorang cakap..cuma dorang cakap jawa, aku cakap melayu..haha..xde confident nak cakap jawa..slanga lari..

Panglima Muda said...

eloklah jadi jawa

Wahida Nasution Thakhrim said...

saya pun rasa rugi tak dapat kuasai bahasa nenek moyang sendiri.. tunggu la nanti, saya nak berkampung lama2 kat sumatera nak belajar bahasa nenek moyang saya..

Dyna Yvonne said...

jawa?
tempe.nasi ambeng.sambal kicap.sambal goreng.wei sedap.haha.

poyotito's said...

cilakak,
intro macam setan!

Cik Akma said...

cmne nk ckp jawa? ajar! haha

lea said...

ala...aku bukan JAWA

YanaMIB said...

oo patot la ada rupa jawa menulis..lalalala~ =P

aku BUKAN jawa..sekian!

Robot | Sakti said...

kabare pak?

wes mangan?

gua pun boleh sikit-sikit beb.

hahahaha

kechixx said...

hehehe..kelakar jek baca entry nie..nice;)

hacimun said...

aku ni bugis.spesis jawa la jugak kan?

DuniakuAbstrak said...

echah mashuri - kaLau semua nak tunjuk bukti apa yang tinggaL untuk aku? sebenarnya kau suka aku kan? cakap je takyah berkias-kias

-li.zue- woohhoo...boLeh2..weh apesaL kau dah Lama tak datang sini? babab nanti baru tau..

JIJI YU - kau beLajo je terus takyah rasa-rasa

cik ciput - aiceh maLu nya saya..

Lya Colours - betuL-betuL,satu kerugian ..aku pun haram tak reti, kaLau haram reti takpe jugak

bunga - yezzaa....kau jawa gak ke?

mR.sYaH - kim saLam 1 jawa kat dia

nur anis - pergh kau faham da kira ok La tu..

Panglima Muda - kenapa eLok?

Wahida Nasution Thakhrim - berkampung dekat sumatera? aLang-aLang gi bertapa sekaLi

Dyna Yvonne - haha..betuL-betuL, cet da meLeLeh air Liur aku ni..

poyotito's - takpe, diharap encik poyotito dapat bertenang. Lepas ni aku try buat intro yang Lebih setan...hahaha

Cik Akma - ok!! c.a.k.a.p j.a.w.a

hah try La

lea - takpe pintu jodoh masih terbuka biarpun kita berdua berlainan bangsa

YanaMIB - cis3..awa menuLis macam ni ke?

Robot | Sakti - kabare waras, tahi ku keras

aku pon boLeh La speaking jawa sikit2..keh3

kechixx - saya memang nice orangnya..tq

hacimun - kau hasiL campuran jawa dan bugis?