Pages

mngkritik bukan bermakna tidak suka, kita prihatin untuk memperbaiki, mengkritik kerana kita dapat lihat kesilapan yang berlaku dan kita melontarkan idea memberi cadangan untuk membetulkan kekurangan itu

mengkritik dengan ilmiah dan fakta itu sihat

bukan mengkritik dengan emosi


twitter @MrAyuL











.

Tuesday, February 1, 2011

Mesir Huru-Hara



Mari kita bersama-sama doakan keseLamatan sahabat-sahabat kita yang berada di Mesir, semoga mereka semua DiLindungi dari sebarang keceLakaan. AMIN!!

Keadaan di Mesir sekarang memang dah totaLLy out of controL, Huru-Hara GiLa, sedang kita sedap-sedap meleleh-leleh berseLera makan nasi goreng paprik air sirap limau ais, ada sahabat kita dekat sana tu yang tengah ketakutan, menahan keLaparan tak makan  sebab terperangkap kat daLam rumah, nak keluar bahaya, keadaan dekat luar memang dahsyat, rusuhan sana sini depan beLakang atas bawah, bekaLan makanan puLak takde kedai runcit kedai tak runcit hape jenis kedai semua dah kena rompak kena bakar, duit pun dah takde niLai,  ada jugak rumah yang kena pecah masuk. Tempat seLamat untuk berLindung macam HospitaL, baLai poLis dan sekoLah kebanyakan dah musnah. Keselamatan pun dah tak terkawaL. PoLis dan tentera tak boLeh buat apa-apa dah.

Yang tinggaL hanya tawakkaL banyak-banyak je Lah.Kita doakan mereka seLamat! update terkini korang boLeh googLe sendiri.

 
Rakyat Mesir mengamuk Naik Hantu, mereka dah bosan dengan pemerintah yang buat mereka menderita, tahap kemiskinan rakyat menigkat, tahap pengangguran makin tinggi, nak beLi barang keperLuan pun seksa, peluang pekerjaan puLak makin kurang.




p/s Aku peLik macam mana negara pengeluar minyak boLeh jadi teruk macam tu?

p/s Sahabat-sahabat kita di Afghanistan, Iraq dan PaLestin bertahun-tahun hidup menderita, ketakutan dan keLaparan, apa tindakan kita sebagai saudara seagama untuk bantu mereka? ikhtiarLah SESUATU untuk MEMBANTU mereka.

p/s Apa usaha korang? Aku pun macam korang tak tahu nak buat apa untuk toLong mereka macam mana, aku ada jugak buat sumbangan kat akaun PaLestin, tu je Lah yang mampu aku buat, nak pegi berperang jiwa tak cukup kentaL.

p/s BuatLah sesuatu sekurang-kurangnya kita ada usaha untuk berjihad...


Link>> Who is Hosni Mubarak?

Link>>Inside the Egyptian Revolution 

Link>> Inside Story - New faces, same old policies? 

Link>> krisismesirnasibrakyatkita


 

 

10 comments:

bunga said...

Semoga mereka selamat..kadang2 kita xtau apa yng kita perlu buat..:(

YanaMIB said...

aku hanya mampu berdoa dan berharap~

echah mashuri said...

semoga diaorg xde pape.ad blogger tuh skrg time duk final..adoii..bimbang gak aku.T__T
hope diaorg xpape.wuwuwu

AyuE SurihanyOt said...

sbb apa??

-sistem pemerintahan yg corrupted..
-pemimpin jd boneka us dgn israel..
-pemimpin sebok penuhkan perot sendiri...

Han Alfi said...

sy sudah follow blog kamu, boleh kamu follow blog sy baik..mekasih

adrinaqamarina said...

abang~ :(

Lya Colours said...

adik aku kat sana. hari2 mengharap untuk di bawa keluar. sampai keadaan kat sana dah "merah", baru msia nak hantar kapal la apa la. YA ALLAH moga2 selamatlah mereka semua di sana

kema said...

semoga semua shabt kat sana selamat...huhu~kesian kat dorang..

bersyukurlah kita yg duk kt mlysia neh...

DuniakuAbstrak said...

bunga- kita buat apa yang termampu

YanaMIB- aku pun sama

echah- kesian yang tengah final tuh..

AyuE- pemimpin dah seLesa sangat, dia tak expect pun rakyat dia boleh mengamuk sampai macam tu sekaLi

Han Alfi- ok

adrinaqamarina- banyak-banyak bersabar dan berdoa k?

Lya Colours- Doa yg terbaik buat dia, moga dia seLamat.

kema- Moga kat sini aman-aman sentiasa

Cik Akma said...

kenapa mesti ada pemimpin yang tidak adil dan kejamm??!!

=.=